Receptuur van: Menu november 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Yoghurtcharlotte

    • 2,5 dl Griekse yoghurt
    • 2 dl slagroom
    • 60 gram
    • 2 gram agar-agar

    Crème anglaise

    • 1 vanillestokje
    • 2,5 dl slagroom
    • 2,5 dl melk
    • 125 gram
    • 5 eierdooiers

    Pepersiroop

    • 1 dl water
    • 100 gram
    • 10 zwarte peperkorrels

    Koekjes

    • 250 gram geschaafde amandelen
    • 125 gram
    • 2 el maïzena
    • 3 eiwitten
    • 125 gram

    Bosbessensaus

    • 2,5 dl witte wijn
    • rasp en sap van 1 citroen
    • 500 gram bosbessenpuree
    • 125 gram

    Omschrijving

    Yoghurtcharlotte

    Breng slagroom aan de kook met de suiker en de agar-agar en laat 2 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur af en roer tot alle suiker is opgelost. Voeg daarna de yoghurt toe en controleer op smaak. Verdeel de yoghurt over de vormpjes en doe over in de koeling om op te laten stijven.

    Crème Anglaise

    Schraap het merg uit het vanillestokje en doe het met het stokje en de slagroom, melk en de helft van de suiker in een pannetje. Breng aan de kook en roer regelmatig tot de suiker opgelost is. Laat zachtjes pruttelen. Klop de dooiers met de andere helft van de suiker tot een witte crème. Giet al kloppend de crème bij de room en laat heel zachtjes binden. Haal van het vuur en schenk direct via een zeef over in een bekken op ijswater om het af te laten koelen.

    Pepersiroop

    Maal de peperkorrels grof in een vijzel. Breng water en suiker aan de kook en voeg peper toe. Laat 5 minuten zeer zachtjes pruttelen en daarna afkoelen. Als het afgekoeld is de peper uit de siroop zeven.

    Koekjes

    Maal de amandelen, suiker en maïzena tot een fijn poeder in de Magimix. Klop de eiwitten stijf en voeg daarna beetje voor beetje de suiker toe en blijf kloppen tot de suiker geheel is opgelost. Vouw het amandelpoeder door de merengue. Strijk het beslag dun (½ cm) uit over twee bakplaten die met bakpapier bedekt zijn. Bak 10 minuten af in een oven van 150°. Druk rondjes van 4 cm uit de koek en snij de koekjes snel doormidden. Als het mes niet goed door de koekjes gaat kan een drup olie op het lemmet van het mes helpen. Er moeten 7 koekjes per persoon zijn. Maak wat extra voor de breuk. Doe de koekjes terug in de oven en bak ze af in 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.

    Bosbessensaus

    Kook wijn met citroenrasp en sap in tot een kwart. Zeef de citroenrasp eruit en breng opnieuw aan de kook met de bosbessenpuree en suiker. Laat even opkoken en pureer het geheel glad in de Magimix. Eventueel zeven. Meng bosbessensaus en naar believen pepersiroop en crème anglaise naar smaak.

    Eindbewerking en presentatie

    Hou een koekje tegen het yoghurt bolletje aan en druk het uit de vorm. Leg het bolletje midden in een groot diep bord en druk er 6 koekjes tegenaan. Lepel voorzichtig wat bosbessensaus om de charlotte heen.

    We drinken erbij:

    Château des Tours Sainte Croix du Mont 2007

    Gewoon smullen! De Sainte-Croix-du-Mont is klein wijngebied gelegen in een enclave in de Premières Côtes de Bordeaux. Hier worden uitsluitend zoete witte wijnen geproduceerd. De beste, zoals deze Château des Tours, kunnen wedijveren met de duurdere Sauternes wijnen. Gemaakt van overrijpe druiven die aangetast zijn door de “nobele rotting”. De schimmel die deze rotting veroorzaakt heeft ook de Sauternes wijnen beroemd gemaakt. Het maximum rendement is 40 hectoliter per hectare en de gebruikte druivesoorten zijn de sémillon, sauvignon en muscadelle.