Spaghetti met oester

Spaghetti met oester

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

2

SPAGHETTI
300 GR HARDE BLOEM
3 EIEREN
1 EL OLIJFOLIE
ZOUT

OESTERS
45 OESTERS

SAUS
OLIJFOLIE
8 TENEN KNOFLOOK
1 BOS PLATTE PETERSELIE
PANKO

WE DRINKEN ERBIJ:
LES VEILLES TERRES
POUILLY FUME 2014
DOMINIQUE PABIOT

Spaghetti
Maak pastadeeg door de ingrediënten in de Magimix te draaien tot een deegbal. Laat het deeg 30 minuten rusten en draai er daarna spaghetti van met behulp van de pastamachine. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Giet de pasta af en schud er een scheut olijfolie door.

Oesters
Spoel de oesters onder koud water af. Vouw een theedoek in de lengte en breedte op; leg de doek in je hand en leg hierin de oester met de bolle kant naar beneden en steek de punt van het oestermesje in het scharnier van de schelp en wrik de schelp los. Snijd de oester los van de schelp en controleer goed op schelpgruis. Snijd de oesters in grove stukjes. Bewaar de oesters in de koeling tot gebruik.

Saus
Rooster de panko in een droge pan goudbruin. Blijf er bij, want dit verbrandt snel.
Verwarm in een koekenpan een flinke scheut olijfolie en fruit hierin de fijngesneden knoflook glazig zonder te kleuren. Voeg de fijngesneden peterselie en spaghetti toe en bak alles kort op hoog vuur; breng op smaak met zout en peper (let op: de oesters zijn al zilt). Voeg de stukjes oester toe en verwarm nog even heel kort: de oester moet rauw blijven.

Eindbewerking en presentatie
Verdeel de spaghetti en de oesters over de borden. Doe een beetje olijfolie over de spaghetti en bestrooi met wat panko.

Wijn

(Zelfde als vorige gang.)

De eerste twee gerechten gaan met deze topper uit de Loire. Gemaakt natuurlijk van de Sauvignon Blanc. Het woord fumé refereert aan de smaak van vuursteen die de wijn krijgt doordat de wijnstokken wortelen in een bodem van vuurstenen, kiezels en kalk.
De vijfde generatie Pabiot weet wat het moet doen om de uitgebalanceerde smaak te krijgen: De schillen even kort mee fermenteren, daarna in RVS enige maanden laten rijpen en op fles ook nog een maand of twee, voordat het naar onze monden mag komen.
De wijn is licht goudgeel en helder van kleur. De geur is zuiver en doet aan bloemetjes en kruisbessen denken.
De smaak is uitgebalanceerd, evenwichtig en aangenaam droog met minerale tonen. De afdronk is lang en complex.