Terrine van Nederlandse kazen

4web

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

TERRINE

200 GR BRANDNETELKAAS
150 GR BOERENKAAS
150 GR KERNHEM
600 GR ROOMKAAS

CRUMBLE

50 GR ONTBIJTKOEK

SIROOP

2 DL PORT
1 DL BALSAMICOAZIJN
HONING

WE DRINKEN ERBIJ:

Stefano Accordini Reciotto

Terrine

Snij lange plakken van de brandnetelkaas met de kaasschaaf.
Snij de boerenkaas en Kernhem in staven van 0,5×0,5 cm.
Bekleed de U-vormige terrine met plasticfolie. Leg de
plakken in de terrine zodat de hele terrine bedekt is. Smeer
wat roomkaas onderin de terrine. Leg een baan boerenkaas
op de roomkaas en druk wat in. Vul met nog wat roomkaas
en daarop de staven Kernhem. Weer wat roomkaas en twee
banen boerenkaas. Vul de terrine af met roomkaas. Vouw de
brandnetelkaas om de terrine af te sluiten en trek de folie
strak. Leg de terrine in de koeling tot gebruik.

Crumble

Snij dunne plakken van het ontbijtkoek op de snijmachine
(stand 8). Verkruimel de plakken in onregelmatige stukken en
droog ze 30 minuten in een oven van 100°C, maar niet
helemaal droog.

Siroop

Doe port en Balsamico in een pannetje en kook heel
langzaam in tot stroperig. Voeg honing naar smaak toe.
Schenk over in een doseerfles.
Deze wijn gaat perfect samen met de begeleidende siroop
van het gerecht.

Eindbewerking en presentatie

Snij de terrine in vingerdikke plakken en leg op de borden.
Strooi wat crumble op het bord en een streep stroop.

Wijn

De Accordini’s maken als specialiteit een kleine hoeveelheid
recioto, de zoete variant van amarone. De druiven worden
eind september, begin oktober met de hand geplukt. Alleen
de buitenste trossen, die volop in de zon hebben gehangen
komen voor deze prachtige rode wijn in aanmerking. Na de
pluk worden de druiven eerst, gedurende een periode van
vier maanden, gedroogd. Hierdoor neemt het suikergehalte
in de resterende druiven enorm toe. Daarna wordt het
gistingsproces opgestart, dit neemt 30 dagen in beslag,
waarbij de temperatuur voortdurend wordt gehouden op
15ºC. Vervolgens wordt het rijpingsproces voor een periode
van 24 maanden voortgezet in eiken vaten.