Ingrediënten

BIETENBAL

12 BIETEN, VOOR 800 ML SAP
12 BLAADJES GELATINE
PANKO

SPINAZIECRÈME

1 KG FIJNE SPINAZIE
2 SJALOTTEN
SCHEUTJE ROOM
BOTER

KOMKOMMER GRANITÉ

3 KOMKOMMER
STUK VERSE GEMBER
5 RADIJSJES
ZOETE WITTE AZIJN (SUSHI-AZIJN)
ZOUT
MESPUNTJE XANTANA

LABNE

2 L GEITENYOGHURT
PALESTIJNSE ZA’ATAR

Bietenbal met spinaziecrème

Bereiding

Bietenbal

Bekleed 30 kuiltjes van de Silpad strak met plasticfolie. Maak sap van de bieten, door ze door de juicer te doen. Bewaar de pulp. Gelatine weken in een kom met ijswater. Verwarm het sap met een beetje zout. Los de geweekte gelatine er in op. Giet het mengsel in een mengkom en zet deze in een grotere kom met ijs. Blijf het mengsel kloppen totdat het koud en luchtig is. Doe het dan in een spuitzak en spuit in de kopjes. Vermeng bietenpulp met wat panko en spreid uit over een bakblik en droog in een over van 100C tot licht geroosterd. Aflaten koelen.

Spinaziecrème

Ui fijnsnijden en in een beetje boter aanzweten totdat de blokjes zacht zijn. Spinazie toevoegen en laten slinken. In de blender doen en zoveel room toevoegen totdat een dikke crème is ontstaan. Goed laten afkoelen. Op smaak brengen met zout en peper.

Komkommer granité

Maal de komkommers met de verse gember, een scheutje zoete witte azijn, zout en Xantana. Laat dit goed fuseren. Druk het mengsel door een fijne zeef. Controleer op smaak. Snijd de radijsjes zeer fijn en doe door de het komkommersap. Giet in een bakje en zet in de vriezer. Zeer regelmatig met een vork doorroeren.

Labne

Doe de geitenyoghurt in een puntvergiet. Laat uitlekker, totdat de yoghurt de dikte heeft van verse kaas.

Eindbewerking en presentatie

Haal het midden uit de bietenballen en vul met een beetje spinaziecrème. Plak de helften op elkaar. Rol de ballen door de pankobietenpulp. Doe een veeg labne op het bord. Maak dotjes van de spinaziecrème. Zet een bal op de labne. Doe de komkommer granité erlangs. Doe hoopjes za’atar op het bord

We drinken er bij

Gayda Figure Libre Cabernet Franc 2015

Bij de smaak van de biet, past het aardse van de Cabernet Franc druif. Alleen de beste vaten Cabernet Franc worden gebruikt voor deze wijn. Dit resulteert in een intense, gelaagde wijn met compact fruit en toetsen van cederhout en grafiet. De tanninestructuur is daarnaast ragfijn. De figure libre range (de chenin en de cabernet franc) toont de expressieve kwaliteiten van één enkel druivenras. Biologische, natuurlijke en vooral met het hart gemaakte wijnen, die het beste laten proeven waar het ras voor staat. Dit resulteert in een intense, gelaagde wijn met compact fruit en toetsen van cederhout en grafiet.