Ingrediënten

BROKKELKAAS

250 GR RIJPENAER VSOP

ROGGEBROODIJS

2 DL SLAGROOM
120 GR DOOIER
4 DL MELK
400 GR ROGGEBROOD
100 GR SUIKER
3 GR ZOUT

DUXELLES

1 KG CHAMPIGNONS
2 SJALOTTEN
1 TEEN KNOFLOOK
2 TAKJES TIJM
¼ BOS BLAD PETERSSELIE

BRICKDEEG

BRICKDEEG

PADDENSTOELEN

2 BAKJES WITTE
BEUKENZWAMMEN

EEKHOORNTJESBROOD POEDER
TAHOON CRESS
5 GROTE CHAMPIGNONS

 

Brokkelkaas met roggebrood en paddenstoelen

Bereiding

 

Brokkelkaas

Snij dunne plakjes van de kaas op de snijmachine.

Roggebroodijs

Verbrokkel de roggenrood in de blender en draai met melk fijn. Doe over in een pan met slagroom, dooiers, suiker en zout. Verwarm al roerend tot 80°C en laat afkoelen. Zeef de massa (druk zoveel mogelijk door de zeef) en draai er ijs van in de ijsmachine. Leg quenelles ijs op een gastroplaat en laat in de vriezer verder opstijven.

Duxelles

Snij de champignons in brunoise. Snipper sjalotten en knoflook en fruit ze in wat olijfolie. Voeg champignons en tijm toe en stoof beetgaar. Haal van het vuur de voeg gesneden peterselie toe. Houd warm in de warmhoudkast.

Brickdeeg

Steek rondjes van 8 cm uit het brickdeeg. Bak de rondjes krokant in een oven van 170°C tussen twee siliconenmatjes.

Paddenstoelen

Stoof de beukenzwammen gaar in een beetje boter en breng op smaak met zout. Laat wat afkoelen.

Eindbewerking en presentatie

Snij de champignons in flinterdunne plakjes op de snijmachine. Maak rondjes van 7-8 cm van de duxelles midden op de borden. Verdeel de plakjes kaas over de duxelles. Leg een quenelle ijs op de kaas. Verdeel de plakjes champignons en brick dakpansgewijs naast de kaas. Decoreer het geheel met beukenzwammen en tahoon cress. Strooi wat eekhoorntjesbrood over het geheel.

 

We drinken er bij

Manzanilla, La Guita

Bij de brokkelkaas gaat deze sherry met zijn licht ziltige smaak uitstekend samen. En deze Manzanilla is delicaat genoeg om niet te overheersend te zijn voor de volgende wijnen.
Binnen het sherry gebied wedijveren het grotere Jerez en het kleinere kustplaatsje Sanlucar de Barrameda met elkaar. Manzanilla geldt als de meest verfijnde, delicate sherry en mag alleen geproduceerd worden in het gebied rond Sanlucar. De bodega van La Guita behoort tot één der oudsten van de streek en haar Manzanilla tot één der besten. De wijn is helder geel van kleur. De smaak is verfijnd en kent vele kleine smaakaccenten, onder anderen van appels en vijgen.