Ingrediënten

VIENNETTA

35O GR SLAGROOM
40 GR MELK
2 BLAADJES GELATINE
1 STOKJE VANILLE
70 GR EIDOOIER
70 GR EI
140 GR SUIKER
100 GR PURE CHOCOLADE

VANILLE-IJS

250 GR SLAGROOM
250 GR MELK
100 GR SUIKER
1 VANILLESTOKJE1
8 EIDOOIERS

OUBLIEHOORNTJE

250 GR BLOEM
250 GR SUIKER
125 GR ZEER ZACHTE BOTER
½ EL KANEEL
4 EIEREN
½ CITROEN

CHOCOLADESAUS

100 GR PURE CHOCOLADE
SCHEUT MELK
1 EL SUIKER

AMANDELSCHAAFSEL

10 EL GESCHAAFDE AMANDELEN

Dame Blanche tweemaal

Bereiding

Viennetta

Smelt chocolade au bain-marie en smeer flinterdun uit op bakpapier met een spatel. Als het bijna gestold is de chocolade in dunne banen snijden.
Wel de gelatineblaadjes in ijswater. Klop eieren, dooiers en suiker
au bain-marie tot 75°C. los de gelatineblaadjes op in de dooiers.
Schraap het merg uit de vanillesokjes en roer door de dooiers. Doe het geheel in een mengbeker van de KitchenAid en draai de substantie lobbig. Doe er intussen de melk bij.
Klop de slagroom lobbig en spatel door de massa. Doe de massa over ineen spuitzak
Bekleed een patévorm met huishoudfolie. Bouw de viennetta op door banen parfait te spuiten met daartussen laagjes chocolade. Laat opstijven in de vriezer.

Vanille-ijs

Breng slagroom, melk, de helft van de suiker met vanillemerg en
stokjes aan de kook. Klop de eidooiers met de rest van de suiker.
Giet een beetje kokend melk bij de dooiers, goed roeren en dan de
dooiers bij de melk al roerend gieten. Verwarm al roerend tot 75°C
en giet de inhoud dan meteen door een zeef. Laat afkoelen en
draai er ijs van in de ijsmachine. Doe het ijs in een spuitzak en leg in de vriezer.

Oubliehoorntje

Doe alle ingrediënten in de Magimix. Rasp de schil van de citroen
erin en draai tot een glad beslag. Laat 30 minuten rusten. Stel het oublie-ijzer in op stand 1,5. Schenk een beetje beslag in de oubliemaker en knijp gedurende circa 15 seconden dicht. Haal de oublie van het ijzer en steek er een rondje uit van 10 cm. Plaats de oublie terug in het ijzer en laat hem goudbruin en gaar worden. Haal de oublie van het ijzer en draai hem (met vuurvaste vingers, want de oublie is erg heet) snel rond een metalen hoorntje. Druk de oublie even stevig aan met een tweede hoorntje er overheen.
en laat afkoelen. Maak 15 hoorntjes.

Chocoladesaus

Smelt de chocolade in een scheut melk met een eetlepel suiker tot een egale saus. Voeg eventueel wat melk en/of suiker toe.

Eindbewerking en presentatie

Rooster het schaafsel licht bruin en leg links en rechts op een vierkant bord.
Doe een bolletje vanille-ijs in de oubliehoorntjes en zet deze ondersteboven op een hoopje amandel. Schenk wat chocoladesaus eromheen. Leg een viennetta op het andere hoopje schaafsel.

We drinken er bij

Brachetto Spumante, Cascina Fonda

Ook hier weer iets lichts als afsluiting. Weinig alcohol anders worden onze kopjes dol. (5-7% alc) De Piemonte Brachetto Spumante is gemaakt van Brachetto Rosso druiven. Na het ontstelen van de druiven, volgt een koude maceratie en fermentatie op de schil onder een gecontroleerde temperatuur van 16°C voor een paar dagen.
Een mooie robijnrode kleur met roze highlights, een bruisende en levendige mousse en een fijne, aanhoudende bubbel. Het bouquet is geurig en aromatisch, met heldere tonen van framboos, kersen en aardbei. Heerlijk zoet en fruitig in de mond.