Ingrediënten

POMPOENTAART

800 GR FLESPOMPOEN
2 DL PUMPKIN SPICE SYRUP
5 DL SLAGROOM
6 EIEREN
60 GR BRUINE RUM
60 GR DAVID RIO TIGER SPICE
CHAI
SNUIFJE ZOUT
BLADERDEEG
1 KG DROGE BONEN

MANGOSORBET

500 GR MANGOCOULIS
3 DL SIROOP (1 OP 1)
7 GR BLADGELATINE
YOGHURTSCHUIM
3 DL GRIEKSE YOGHURT
2 DL SLAGROOM
½ DL SIROOP (1 OP 1)

CRUMBLE

50 GR HAZELNOTEN
50 GR GEMBERBOLLEN
50 GR SUIKER
100 GR KOUDE BOTER
150 GR BLOEM
SNUIF ZOUT

2 MANGO’S

Pompoentaart met mangosorbet en yoghurt

Bereiding

Pompoentaart

Kook de pompoen goed gaar in water en doe over in de blender. Voeg de pumpkin spice syrup toe en draai glad. Voeg de rest van de ingrediënten en draai tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met zout en suiker.
Beboter taartvorm en bekleed met bladerdeeg. Prik het bladerdeeg in met een vork en leg een stukje bakpapier erop. Verdeel bonen over het papier en bak de bodems 6 minuten af in een oven van 200°C. Verwijder de blinde vulling en giet het pompoenbeslag op de bodems. Bak de taartjes 35 minuten af in een oven van 175°C en laat afkoelen op een rooster.

Mangosorbet

Wel de gelatine in ijskoud water. Meng mangocoulis met de siroop en verwarm een klein beetje in een pannetje. Los de gelatine op in de warme mango en meng met de rest van de coulis. Draai er sorbet van in de ijsmachine. Maak bolletjes van de sorbet en laat verder opstijven in de vriezer.

Yoghurtschuim

Meng alle ingrediënten en giet in de ISI-fles. Breng op druk met 2 patronen en schud krachtig. Zet in de koeling tot gebruik.

Crumble

Hak hazelnoten fijn en snij gemberbollen in kleine brunoise. Snij de koude boter in blokjes. Kneed boter, suiker, bloem en zout tot een kruimeldeeg. Meng de hazelnoten en gember door het deeg. Verdeel het kruimeldeeg over een stuk bakpapier en bak het goudbruin in een oven van 175°C. laat afkoelen en krokant worden.

Eindbewerking en presentatie

Snij de mango’s in kleine brunoise. Maak een rondje mango en een hoopje crumble op de borden. Spuit yoghurtschuim op de mango en plaats een bolletje sorbet op de crumble. Schik de pompoentaart op de borden.

We drinken er bij

Venâncio da Costa Lima Moscatel de Sétubal Pioneiro Palmela

Deze versterkte wijn (17%!!! Dus kleine slokjes nemen) van de muskaatdruif doet de sorbet en het taartje recht. Moscatel de Setúbal behoort van oudsher tot de beste zoete muskaatwijnen van de wereld. Het familiebedrijf Venâncio da Costa Lima maakt in het gebied rond Palmela op het schiereiland Setúbal deze beroemde wijnen al sinds 1914. De Pioneiro is een eerbetoon aan de oprichter. Venâncio da Costa Lima wordt tot de beste moscatelmakers van Portugal gerekend en won al tweemaal het concours Muscats du Monde met de zeldzame Roxo variant. De Pioneiro Moscatel de Sétubal is gebotteld zonder eikenhoutrijping en heeft wonderschone muskaatgeuren. Heerlijk bij volzoete desserts of kazen. De Portugezen drinken de moscatel ook als gekoeld aperitief.