Ingrediënten

GROENTEBOUILLON

100 GR UI
75 GR BLEEKSELDERIJ
75 GR WORTEL
75 GR VENKELKNOL
1 TENEN KNOFLOOK
4 ZWARTE PEPERKORRELS
2 JENEVERBESSEN
1 STERANIJS
1 TL KORIANDERZAADJES
1 LAURIERBLAADJE
ENKELE TAKJES TIJM
HANDJE PETERSELIE
¼ FLES WITTE WIJN
1 SCHIJFJE CITROEN

PREI

200 GR GROEN VAN PREI
500 ML GROENTEBOUILLON
1 TL ROZEMARIJNNAALDJES
1 LAURIERBLAADJES
¼ DL OLIJFOLIE

PREISOEP

300 GR WIT VAN PREIEN
100 GR AARDAPPELS
1 LAURIERBLAD
½ EL SCHIL VAN ZOUTE CITROEN
1 LT GROENTEBOUILLON
KOOKVOCHT VAN PREI

KIKKERERWTEN

100 GR KIKKERERWTEN
100 GR RIJST
50 GR CASHEWNOTEN
1 EL YOGHURT
½ EL CITROENSAP
1 TL CITROENRASP
¼ BOS MUNT
2 EL BIESLOOK
1 EL BAKPOEDER
BLOEM

LIMOENEN
HARISSA
ARGANOLIE

Preisoep

Bereiding

Bekijk het speciale online magazine!

Groentebouillon

Doe ui, bleekselderij, wortel, venkel en knoflook in de Magimix en pulse tot alles fijn is. Doe in een pan met alle andere ingrediënten en 1,5 liter water. Breng aan de kook en voeg de in plakjes gesneden citroen toe laat 15 minuten trekken. Zeef de bouillon.

Prei

Snij het groen van de prei in de lengte doormidden en spoel het zand eruit. Snij de prei in halve ringen en doe samen met de andere ingrediënten in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en stoof in 20 minuten gaar in een oven van 180°C. Giet het kookvocht af en geef het door aan de soep.

Preisoep

Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de prei in ringen. Stoof aardappels, prei, laurier en fijngesneden zoute citroen 5 minuten zonder te kleuren in olijfolie. Voeg bouillon en kookvocht van de prei toe en kook 10-15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Haal het laurierblad eruit en draai helemaal glad in de blender. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.

Kikkererwten

Kook de kikkererwten en rijst gaar. Doe alle ingrediënten behalve het bloem in de Magimix en pulse tot een grove pasta maar niet helemaal glad. Maak kleine bolletjes ter grootte van een knikker en wentel in bloem. Bewaar de bolletjes in de koeling tot vlak voor opdienen. Frituur de bolletjes enkele minuten op 180°C tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de prei in hoopjes over de borden. Leg een klein theelepeltje harissa op de hoopjes. Verdeel de soep over de borden. Knijp enkele druppels limoensap over de soep. Verdeel een eetlepel arganolie over de soep. Leg de kikkererwten in de soep en dien direct op.

We drinken er bij

MISS AMANDA MOORE

Smaakpatroon

Je ticket naar de Tropen. Perzik, ananas en limoen in een volle smaaksensatie druiven cocktail. 

De druif

100% biologische druiven; de druiven gebruikt voor deze fles komen van Adam Dijkstra uit Groesbeek (NL)