Ingrediënten

BAILEYS CRÉMEUX

100 GR WITTE CHOCOLADE
300 GR SLAGROOM
110 GR SUIKER
150 GR BAILEYS
160 GR DOOIER
6 BLAADJES GELATINE
CITROENRASP
SILICONE QUENELLE MAT (30)

BRUSH-LAAG

100 GR WITTE CHOCOLADE
100 GR CACAOBOTER
MATCHA THEE POEDER

BAILEYS IJS

435 GR BAILEYS
250 GR SLAGROOM
225 GR MELK
5 GR STABILISATOR
120 GR SUIKER
135 GR DOOIER

SINAASAPPELTUILLE

50 GR BOTER
25 GR BLOEM
65 GR SUIKER
15 GR AMANDELPOEDER
½ DL SINAASAPPELSAP
SINAASAPPELRASP

HAZELNOTENPARALINÉ

200 GR WITTE HAZELNOTEN
75 GR SUIKER

Quenelle van Baileys crémeux

Bereiding

BAILEYS CRÉMEUX

Toast witte chocolade 10 minuten in een oven van 160° C. Week de gelatineblaadjes in koud water. Meng chocolade, slagroom, suiker en Baileys en breng aan de kook. Maak familie met de dooiers en verwarm alles tot 82° C en los de gelatine erin op. Breng op smaak met citroenrasp. Giet de crémeux in de quenelle-matten en zet in de vriezer.

BRUSH-LAAG

Smelt de cacaoboter en los de chocolade erin op. Kleur de chocolade lichtgroen met matchapoeder. Strijk de chocolade over de bevroren quenelles en laat ze ontdooien tot gebruik.

Baileysroomijs

Kook de Baileys in tot de helft. Roer de stabilisator los met een paar lepels suiker. Meng Baileys, stabilisator, melk, slagroom en suiker en breng aan de kook. Maak familie met de dooiers en verwarm tot 82° C. Laat afkoelen en draai er ijs van in de ijsmachine.

Sinaasappeltuille

Smelt de boter. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat in de koeling even opstijven. Smeer dunne tuilles op bakpapier en bak ongeveer 6 minuten af in een oven van 160° C.

Hazelnotenpraliné

Doe suiker met een scheutje water in een rvs-pannetje en laat tot karamel koken. Voeg hazelnoten toe en bedek alle noten met karamel. Stort massa op een stuk bakpapier en laat afkoelen. Breek in stukken en draai tot gruis in de Magimix.

Eindbewerking en presentatie

Maak laagje praliné in een ring van 8 cm. Leg de cremeux en ijs op de praliné. Versier met tuilles

We drinken er bij

Errazuriz Sauvignon Blanc Late Harvest

Wij hadden enige vooroordelen over dit Baileys-nagerecht, maar dat moesten we meteen inslikken bij de presentatie. Daarna waren de smaken ook nog eens mooi op elkaar afgestemd. Gelukkig paste deze laat geoogste wijn uit Chili Errazuriz Sauvignon Blanc Late Harvest is een elegante witte dessert wijn met een bleekgele kleur en groene tinten. In de neus herken je citrus aroma’s, grapefruit, passievrucht en subtiele hints van kruiden. Een wijn met lichte minerale tonen en een mooie zuurgraad die de wijn zijn frisheid geeft. Al met al is het een subtiele wijn met een lange afdronk.