Ingrediënten

EIEREN

15 HENNEN EIEREN
200 GR PANKO
3 EL GEHAKTE SALIEBLAADJES
4 EL GEHAKTE PETERSELIE
3 EL GEHAKTE BIESLOOK
100 GR GERASPTE PARMEZAANSE
KAAS
RASP VAN 2 CITROENEN
2 EL MOSTERDPOEDER
100 GR BLOEM
400 GR ZIJDEN TOFU

AARDAPPELSALADE

1 KG KRIELTJES
500 GR DIEPVRIES DOPERWTEN
500 GR KESBEKE PICCALILLY
20 ML WATER
50 ML ZONNEBLOEMOLIE
50 ML CRÈME FRAÎCHE
1 EL GEHAKTE PETERSELIE
1 EL GEHAKTE BIESLOOK

2 BOSJES WATERKERS
PLATTE PETERSELIE

Scotch Eggs anders

Bereiding

Eieren

Doe de eieren in een pan en bedek met water (neem een paar extra voor de breek). Giet kokend water over de eieren en laat 3½ minuten koken. Doe de eieren direct over in ijswater en laat 5 minuten afkoelen. Pel de eieren voorzichtig, Meng de panko met de gehakte kruiden, citroenrasp en 1 eetlepel mosterdpoeder. Meng bloem met 1 eetlepel mosterdpoeder en breng op smaak met zout en peper. Draai tofu glad in de blender en breng hoog op smaak met zout en peper. Doe bloem, tofu en panko in aparte bekkens. Paneer de eieren achtereenvolgens in bloem, tofu en panko. Zorg dat de eieren goed bedekt zijn en druk het paneer goed aan. Zet de eieren in de koeling tot gebruik.

Aardappelsalade

Kook de krieltjes en doperwten apart gaar en giet ze af. Pel de aardappels als ze nog warm zijn en snij in stukjes. Meng piccalilly met water en laat het vocht uitlekken door een zeef in een bekken en bewaar de piccalillygroenten. Klop olie en crème fraîche door het piccalillyvocht tot een saus. Spatel de aardappels, doperwten, piccalillygroenten en kruiden door de saus en breng op smaak met zout en peper. Bewaar op kamertemperatuur.

Eindbewerking en presentatie

Frituur de eieren op 170°C tot lichtbruin en laat op keukenpapier uitlekken. Verdeel de aardappelsalade in ringen op de borden. Schik de blaadjes peterselie en waterkers rondom de salade en leg een ei er boven op.

We drinken er bij

St. John's Road Eden Valley Gee Whiz Tram Driver Traminer-Riesling

We zijn bij de keuze van de wijn uitgegaan van het schotse ei en kwamen bij deze idiote Australiër terecht. Phil Lehmann van St. John’s Road is een wijnmaker die wel in is voor een grapje: dat bewijst hij met de Gee whiz tram driver. Een bijzondere naam voor een bijzondere wijn. Gee whiz tram driver is Australische ‘slang’ voor de aromatische gewürtztraminerdruif. Vooral bekend uit de Alsace, maar via Duitse emigranten ook in de Eden Valley te vinden. De druiven zijn afkomstig van de koel en hooggelegen Riley wijngaard. Het merendeel vergist in roestvrijstalen tanks, terwijl ongeveer 20% verblijft in eikenhouten vaten voor extra rondeur en complexiteit in geur en smaak. Door de origenele blend met riesling (43%), liefkozend rizza genaamd, is deze wijn mooi frisdroog en uitgesproken fruitig met slechts 12% alcohol. Heerlijk verfrissend en toegankelijk. Door Hubrecht Duijker net gekozen tot “Wijn van de Maand”!