Ingrediënten

APPEL

20 ELSTAR APPELS
250 GR SUIKER
125 GR BOTER
15 ALUMINIUM BAKJES

KOEK

125 GR BOTER
125 GR WITTE BASTERDSUIKER
3 GR ZOUT
½ EI
250 GR BLOEM
5 GR BAKPOEDER
1 EL WATER

LAK

SCHILLEN EN KLOKKENHUIZEN
VAN DE APPELS

KANEELIJS

½ LITER SLAGROOM
½ LITER MELK
2 KANEELPIJPJES
200 GR SUIKER
200 GR EIERDOOIER

Tarte tatin

Bereiding

Appel 

Doe de suiker met enkele eetlepels water in een pak en verwarm tot een lichte karamel ontstaat. Haal van het vuur en roer de boter erdoor (pas op voor spatten!). Verdeel de karamel over de aluminiumbakjes. Schil de appels en verwijder het klokkenhuis met een appelboor. Geef deze door aan de lak. Doe een appel in ieder bakje. Snij de rest van de appels in stukken de druk een stuk appel in het gat. Zet de bakjes 1 uur in een oven van 150°C.

Koek

Doe boter, suiker en zout in de kom van de KitchenAid en draai tot goed gemend. Voeg ei toe en draai tot alles opgenomen is. Voeg bloem en bakpoeder toe en draai tot een mooi deeg. Voeg water toe en laat nog wat draaien. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koeling. Rol het deeg uit tot een plak van 1 cm. Steek er rondjes uit ter grootte van de appelbakjes. Bak de koekjes krokant in een oven van 180°C in ongeveer 10 minuten.

Lak

Doe de schillen en klokkenhuizen van de appels in een pan en zet onder water. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Zeef het vocht en kook het in tot stroperig. Houd warm.

Kaneelijs

Doe kaneelstokjes, melk en slagroom in een pan en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Zeef de massa en voeg losgeslagen dooiers en suiker toe. Breng roerend tot 82°C en doe direct over in een bekken. Laat de massa over ijswater afkoelen en draai er ijs van in de machine. 

Eindbewerking en presentatie

Zorg dat de appelbakjes warm zijn. Druk een koekje op de appel en druk en draai voorzichtig de appel los van het bakje. Haal de taartje uit de bakjes en lak het appeldeel met een kwastjes met appellak tot glanzend en leg op een bord. Leg er een bolletje ijs naast.

We drinken er bij

CHATEAU LES HAUTS DE CAILLEVEL – MONBAZILLIC

Wederom een klassiek gerecht met een klasieke wijn! Botrytis van de overbuur van Sauternes.

Ongekend weelderige en stroperige dessertwijn met veel frisse finesse en ragfijne zuren. Rijp en rijkgeurend naar abrikoos, lychees, kaneel, gekonfijte peer en zoete krenten. Grote Sauternes-klasse! Ongekend weelderige en stroperige dessertwijn met veel frisse finesse en ragfijne zuren. Rijp en rijkgeurend naar abrikoos, lychees, kaneel, gekonfijte peer en zoete krenten.

Grote Sauternes-klasse!