Ingrediënten

VIJGEN

30 VIJGEN
100 GR SUIKER
4 DL RODE PORT
4 DL RODE WIJN
2 VANILLESTOKJES
1 KANEELSTOKJES
2 STERANIJS
4 TL AARDAPPELZETMEEL

VERVEINE ROOMIJS

300 GR SLAGROOM
500 GR MELK
10 TAKJES VERVEINE
270 GR EIDOOIER
225 GR SUIKER

AMANDELEN

100 GR GESCHAAFDE AMANDELEN

Vijgen met verveine roomijs

Bereiding

Vijgen

Verwijder de steeltjes van de vijgen en halveer ze. Laat suiker smelten in een pan met dikke bodem en licht karamelliseren. Als de karamel mooi licht bruin begint te kleuren gaat de port en wijn erbij. Laat de hard geworden suiker nu op laag vuur oplossen en voeg de opengesneden vanille, kaneel en steranijs toe. Vervolgens de gehalveerde vijgen toevoegen en deze 10 minuten op laag vuur laten pocheren. Neem de vijgen uit het vocht en laat het tot de helft inkoken. De wijn eventueel licht binden met aangemaakt aardappelzetmeel zodat er een siroop ontstaat. Doe de vijgen terug in de siroop en laat afkoelen.

Verveine roomijs

Verwarm de slagroom en melk met de fijngesneden verveine en laat 15 minuten trekken zodat de verveine zijn smaak kan afgeven. Klop de dooiers met suiker tot crème. Breng slagroom mengsel aan de kook en giet al kloppend bij de dooiers. Verwarm het geheel tot 75°C en zeef desgewenst de massa. Laat afkoelen en draai er ijs van in de ijsmachine. Maak quenelles van het ijs en laat verder opstijven in de vriezer.

Amandelen

Plaats het amandelschaafsel op een gastroplaat en laat 10 à 15 minuten mooi bruin kleuren in een oven van 150°C.

Eindbewerking en presentatie

Plaats een quenelle ijs midden op de borden. Verdeel de vijgen rondom het ijs en lepel er wat saus over de vijgen. Strooi het amandelschaafsel over het geheel.

We drinken er bij

Rey Fernando Pedro Ximenez Sherry

Mmmmm, heerlijk bij vijgensiroop… Van de ingedroogde druiven van het suikerrijke druivenras Pedro Ximenez, ook wel afgekort tot PX, wordt een volle en krachtige sherry gemaakt met een zeer herkenbare zoete, rozijnachtige smaak. De solera-gerijpte wijn heeft een fonkelende, diepe koperkleur en blijft bijna stroopachtig aan het glas hangen. Hij heeft rijke aroma’s van rozijnen, appelstroop, gedroogde vijgen en noten. Drink deze PX op (koele) kamertemperatuur.