Twaalf deelnemers, verdeeld over drie groepjes, luisteren in onze keuken met volle aandacht naar Sandrina van den Akker, chocolatier. Zij gaat ons leren hoe bonbons te maken.

Dat kan op 2 manieren: via de klassieke tableermethode of de snellere magnetronmethode.

Direct wordt ons duidelijk dat het geen eenvoudig karweitje is. De smelttemperatuur van de chocolade tussen de 40 en 45C vraagt uiterste zorg. De verwerkingstemperatuur ligt rond de 27C. Er moet dus wat gebeuren. Die temperatuur bereik je door met je spatel de gesmolten chocolade te bewerken op liefst een granieten plaat. Uitsmeren, omscheppen, bij elkaar halen, weer uitsmeren enz. enz.
Dit is ook het moment dat je handen binnen de kortste keren vol met chocolade zitten.

Het is de bedoeling dat we 3 soorten bonbons maken: een kaneelbonbon, één met hazelnoot en sinaasappelsnippers en een karamelbonbon. De receptuur wordt uitgebreid met diverse ingrediënten. Hoewel chocolade op onze gezondheid een goede invloed heeft, gaat dit wel gepaard met de nodige calorieën.

Naast de gezellige sfeer en pret hebben we van Sandrina veel geleerd. Of ik het thuis ook ga proberen weet ik nog niet. Ik had de workshop, een initiatief van onze Activiteitencommissie, niet willen missen. Ik heb voorlopig voldoende bonbons. En echt, ze zijn heerlijk, en ….. zelf gemaakt!

Joop Beerlage