In een oude uitgave van Elsevier van begin dit jaar kwam ik een culinair stukje tegen van Bram Hahn over een nieuwigheid van Valderrama: de Smoked Arbequina. Aanleiding om daar ook hier eens aandacht aan te besteden.

Valderrama olie is bekend geworden omdat veel topchefs het gebruiken en aanbevelen. Wie weet het immers beter dan zij. Eind 2013 introduceerde het merk deze olijfolie met rooksmaak. Gebruikers noemen geur en smaak intens en verbluffend. Spray bijvoorbeeld eens een pufje over een stuk geroosterd lamsvlees of een mooie biefstuk of voeg het, niet te veel, aan steak tartare of over een tartaar van tonijn.

De olijfolie wordt, zonder verdere aroma’s, essences of andere toevoegingen, in een rookkast ‘koudgerookt’ op een mengsel van hooi, eikenhoutkrullen en diverse kruiden.

De ons welbekende Richard van Oostenbrugge van restaurant Bord’Eau werkt dagelijks met deze olie om er bijvoorbeeld zijn sauzen mee te monteren. We hebben gehoord dat deze twee-sterren chef samen met zijn sous-chef Thomas Groot later dit jaar weer een menu voor ons gaat samenstellen, dus dat belooft wat.

Mij maakt het in ieder geval nieuwsgierig. Flesje Smoked Arbequina alvast eens proberen? Klik hier.

 

Ook een leuk of of mooi product tegengekomen waarvan je vind dat onze leden er eens kennis mee zouden moeten maken? Post het hieronder!