Receptuur van: Menu december 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Tomatenconfit

    • 15 tomaten
    • 1 bos tijm
    • olijfolie
    • 3 el platte peterselie
    • zout en peper

    Beurre monté

    • 750 gram boter
    • 5 el water

    Blini

    • 600 gram kruimige aardappelen
    • 2 el bloem
    • 3 el crème fraîche
    • 3 eieren
    • 100 gram boter
    • zout en peper

    Eindbewerking en presentatie

    • bottarga

    Omschrijving

    Tomatenconfit

    Plisseer tomaten en snij ze in vieren. Verwijder de zaadlijsten en pitjes. Kwast een gastroplaat in met olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Leg de tomatenkwarten met de binnenkant naar beneden op de plaat. Kwast nog wat olie op de tomaten en strooi er een beetje zout en peper op. Leg een tijmtakje op iedere tomaat. Doe over in een oven van 125° en konfijt de tomaten in 1½ tot 2 uur tot ze bijna droog zijn. Verwijder de tijmtakjes en hak de tomatenconfit fijn. Breng de confit op smaak met beurre monté, gehakte peterselie, olijfolie en zout en peper.

    Beurre monté

    Breng water aan de kook in een pannetje. Onder constant kloppen de blokjes koude boter door het water kloppen om een emulsie te maken. Zorg dat de emulsie niet te heet wordt, anders schift het. Dit is ook voor de krab en kreeft.

    Blini

    Kook de aardappelen in de schil in 25 minuten gaar. Schil de aardappelen en pureer ze door de aardappelknijper. Roer crème fraîche en de gezeefde bloem door de warme aardappelen. Klop de eieren één voor één door het beslag. Klop tenslotte de gesmolten boter door het beslag. Het beslag moet de dikte van poffertjesbeslag hebben. Breng op smaak met zout en peper. Laat het beslag niet te veel afkoelen anders is er kans op schiften.

    Eindbewerking en presentatie

    Breng de bakplaat op 175°. Smeer de plaat in met olie. Lepel 1 tot 1½ eetlepel beslag op de plaat en bak tot de onderkant goudbruin is (2 minuten). Draai de blini om en bak nog 1 minuut. Voorzichtig te werk gaan; de blini zijn teer. Leg twee blini op een bord en leg op ieder blin een klein lepeltje tomatenconfit. Rasp een klein beetje bottarga over de blini. Dien samen op met de parmaham met passievrucht.

    We drinken erbij:

    Prosecco Brut Conti d’Arco

    Mooie start van het kerstmenu: De kleur is strogeel, en de mousse is fijn parelend. In de neus ontwaren we een bloemetjesbouquet en ook gekonfijt fruit. De smaak is zuiver, lieflijk, met een spoortje natuurlijk zoet. De finale is aromatisch en laat de mond verkwikt achter.