Receptuur van: Menu oktober 2011

Aantal personen

 • 15 personen

Ingrediënten

  Bloemkool

  • 1 bloemkool
  • 3 el boter
  • 2,5 dl slagroom
  • 3 Blaadjes gelatine

  Oestergelei

  • 8 oesters
  • 3 Blaadjes gelatine
  • zwarte peper

  Eindbewerking en presentatie

  • avruga kaviaar

  Omschrijving

  Bloemkoolpannacotta

  Zet kleine soufflébakjes in de koeling. Snij de bloemkoolroosjes doormidden en doe over in een pan zodat de bodem bedekt is met één laag roosjes. Voeg boter en net zoveel water tot de roosjes bijna onder water staan. Kook de bloemkool tot het water bijna weg is en voeg de room toe. Kook weer tot room tot de helft is verdwenen is. Pureer bloemkool met room in de Magimix en voeg gewelde gelatine toe. Breng op smaak met zout. Verdeel de bloemkool over de soufflébakjes. Strijk de bovenkant goed glad en zet terug in de koeling.

  Oestergelei

  Haal de oesters uit de schelp en vang het vocht op via een fijne zeef. Wel de gelatineblaadjes en los ze op in 4 eetlepels kokend water. Meng gelatine door oestervocht en maal er een beetje peper over. Doe in de koeling en roer regelmatig tot het lobbig maar nog wel vloeibaar wordt. Verdeel de gelatine over de bakjes met bloemkoolpannacotta en zet terug in de koeling.

  Eindbewerking en presentatie

  Doe een lepeltje kaviaar op de bloemkoolpannacotta.

  We drinken erbij:

  Vina Cartin Albarino 2010
  Wijn uit Rias Baixas, in het uiterste noordwesten van Spanje. De streek is de thuisbasis van de bekende albariño wijnen. Wijn zonder houtrijping in een zuivere, toegankelijke stijl. Het gebruikte ras wordt terplekke de albariño gallego genoemd, maar die naam is te onbekend om vermeld te worden op het etiket. De druivenranken zijn traditioneel hoog opgebonden aan palissaden. Het klimaat is vochtig en zo worden de druiven beter droog geblazen door de wind. Ook krijgen ze met deze methode optimaal zonlicht. De wijnen van 2009 scoorden allebei al hoog in de bekende Spaanse wijnjaargids van 2011, de Guia Peñin met 90 en 91 punten. De wijn heeft een lichtgele kleur met een briljant uiterlijk. In de volle, bijna stuivende geur zijn aspecten van vers fruit en lichte kruidigheid te ontdekken. Aantrekkelijk in deze zeer verteerbare wijn zijn de mooie evenwichtige zuren en citrusaroma’s. De afdronk is levendig en fruitig. Koel drinken rond de 9º.