Receptuur van: Menu februari 2012

Aantal personen

  • -1 personen

Ingrediënten

    Bloemkool

    • 600 gram bloemkool
    • 6 dl melk
    • 3 el hazelnootolie
    • zout/peper

    Kerrie-ijs

    • 180 gram eierdooier
    • 6 dl melk
    • 1 el Chan kerriepoeder
    • zout/peper
    • 2 dl slagroom
    • 7 cl wodka

    Croutons

    • 4 sneetjes briochebrood
    • arachideolie

    Omschrijving

    Bloemkoolsoep

    Kook de bloemkoolroosjes in de melk gaar. Giet de melk af en bewaar hem. Pureer de bloemkool in de Magimix en breng op smaak met hazelnootolie, zout en peper.

    Kerrie-ijs

    Meng eierdooier met melk, kerrie en zout en verhit de massa tot 75°. Blijf roeren met een spatel. Neem de ijscompositie van het vuur en roer het koud. Meng de room en wodka erdoor en draai er ijs van in de ijsmachine.

    Croutons

    Snij de korsten van het brood en snijd de sneetjes in gelijkmatige blokjes. Bak de croutons in arachideolie op middelmatig vuur goudbruin.

    Eindbewerking en presentatie

    WERK SNEL. Verwarm de bloemkoolpuree goed en schep deze in een rondje in een kombord. Verwarm de bloemkoolmelk en klop het schuimig met de staafmixer. Schep het schuim op de bloemkoolpuree en leg een ruime hoeveelheid croutons rondom het schuim. Leg een klein bolletje kerrie-ijs op het schuim. Rasp wat nootmuskaat over het gerecht.

    We drinken erbij

    MOSBACHER WEISSBURGUNDER TROCKEN Pfalz

    Wij vonden deze schitterende wijn die op de chefsavond prachtig paarde met de bloemkoolsoep en het ijs. Een wijn met een fonkelend lichtgele kleur, rijpe, elegante geur met tonen van kruidig wit fruit. Volle, ronde smaak met veel wit fruit en sap, gezond, smaakrijk en zuiver. Intense afdronk. Het bedrijf werkt zeer kwaliteitsbewust en wordt geroemd om de enorme zuiverheid in de wijnen alsmede de opvallende stijl, die het evenwicht kent tussen traditie en modernisme. Weingut Georg Mosbacher wordt door onder andere de Gault Millau, Weinguide Deutschland en Hugh Johnson gerekend tot de absolute topbedrijven in dit gebied. Weingut Mosbacher is lid van de VDP, waar de elite van de Duitse wijnproducenten in verenigd zijn. Weißburgunder is dezelfde druif als de pinot blanc, in bijvoorbeeld de Elzas. De wijn gedijt onder vergelijkbare condities, terwijl in de Rheinpfalz actiever gebruik wordt gemaakt van houtopvoeding voor deze druif.