Door Sergio Herman

Receptuur van: Menu mei 2104

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Pudding

    • 5 dl melk
    • 5 dl slagroom
    • 1 vanillepeul
    • 6 eieren
    • 250 gram
    • 1 casinobrood
    • 150 gram boter
    • 375 gram abrikozenjam
    • rozijnen

    Vanilleijs

    • 5 dl melk
    • 1,5 dl slagroom
    • 60 gram
    • 90 gram trimoline
    • 6 eidooiers
    • 4 vanillepeulen

    Eindbewerking en presentatie

    • poedersuiker

    Omschrijving

    Pudding

    Schraap het merg uit de vanillepeul. Doe melk, slagroom, suiker, eieren, vanillemerg en vanillestokjes in een pan en verwarm al roerend au bain-marie tot 84°C. Zeef de compositie in een gastrobak en laat in de koeling afkoelen. Besmeer de sneetjes brood ruim met boter en jam. Snij de korstjes van de sneetjes. Smeer de cakevorm in met boter; doe wat roomcompositie in de vorm en leg een sneetje met de jamkant naar boven in de vorm. Strooi er wat rozijnen op. Schep wat compositie hierop en weer een sneetje; weer wat compositie en een sneetje met de jamkant naar benden. Vul de vorm met de compositie en strijk glad. Dek de vorm af met bakpapier en bak af in een oven van 150°C tot een kerntemperatuur van 89°C (ongeveer 1 uur). Laat helemaal afkoelen in de koeling/vriezer.

    Vanilleijs

    Doe melk, slagroom, suiker, trimoline, dooiers en vanillemerg in een pan en verwarm (au bain-marie) tot 84°C. Zeef de compositie en laat over ijswater afkoelen. Draai er ijs van in de ijsmachine.

    Eindbewerking en presentatie

    Stort de pudding op een snijplank (dompel de vorm heel even in heet water). Snij de pudding in plakken van 3 cm. Laat de plakken goed op kamertemperatuur komen. Verdeel de plakken over de borden en bestrooi ze met ruim poedersuiker. Karamelliseer de suiker met de brander. Leg een bolletje ijs op de bread and butter pudding.

    We drinken erbij:

    Château Fayau, Cadillac Château Fayau, gelegen in de Cadillac, slechts door de Garonne gescheiden van de Sauternes, is de zetel van het door de Médevilles geleide domeinen, die zo’n 100 hectare bestrijken. Hiervan behoort 36 ha tot Château Fayau. Opvallend aan dit Château is vooral de omvang van de kelders. Gemaakt van overwegend semillon (90%) en een deel sauvignon, kan deze Cadillac de vergelijking met de veel duurdere Sauternes gemakkelijk doorstaan. Prachtig fijn zoet en rijk, maar met ook frisse zuren om de wijn zijn verfijning te geven.