Receptuur van: Menu december 2013

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Sardine

    • 8 Bretonse sardines
    • feuille de brique
    • eiwit
    • 1/2 bos basilicum

    Bouillon

    • 270 gram gedroogde tomaten
    • 1 1/2 kg tomaten
    • 320 gram aardbeien
    • 17 gram zout
    • 50 gram sherry azijn
    • 30 gram rode wijnazijn
    • 12 gram basilicum
    • 10 gram rode peper
    • 20 gram citroensap
    • 3,5 gram xantana

    Eindbewerking

    • gemengde tomaatjes
    • mierikswortel

    Omschrijving

    Sardine

    Maak de sardines schoon; controleer goed op schubben en graatjes. Smeer de huidkant in met eiwit. Strooi wat zout op het eiwit en leg een blaadje basilicum hierop. Vouw de sardientjes op in briquedeeg. Snij het deeg bij. Bak de sardientjes goudbruin en krokant in olie.

    Bouillon

    Doe gedroogde tomaten, tomaten en aardbeien in de Magimix en pureer goed. Laat door een kaasdoek uitlekken. Leg een gewicht op de kaasdoek zodat er zoveel mogelijk sap uit geperst wordt. Doe het sap terug in de Magimix. Breng de bouillon draaiend op smaak met zout, azijn en basilicum, rode peper en citroensap. Mix een snuifje Xantana door de bouillon met de staafmixer om een beetje binding te geven. Zeef de bouillon.

    Eindbewerking en presentatie

    Snij de tomaatjes doormidden en plaats ze in komborden. Verdeel de bouillon met de dispenser over de borden. Rasp wat mierikswortel over de tomaten. Leg een sardientje op de tomaatjes.

    We drinken er bij: Anselmi San Vincenzo 2012

    Bij het zoet van de aardbeien en het zilte van de sardine deze smakelijke wijn van Garganega en een beetje Chardonnay. Komt uit Soave, maar mag de naam niet dragen vanwege de toevoeging van de Chardonnay. Maar topwijnmaker Anselmi trekt zich niks van de officiële regels aan. En dat is maar goed ook. Van vulkanische tufstenen bodem en met natuurlijke gisten vergist. De opwekkende geur lijkt zo af te komen van een veldbloemen boeket! Milde zuren en ingetogen subtiel fruit.