Receptuur van: Menu april 2014

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Parfait

    • 5 dl cava
    • 500 gram
    • 16 eidooiers
    • 1 dl dessertwijn
    • 1 Liter slagroom

    Limoenschuim

    • 2,5 water
    • 500
    • 300 eiwitten
    • 150 dropsuiker
    • 2 limoenen

    Eindbewerking en presentatie

    • poedersuiker
    • eetbare viooltjes

    Omschrijving

    Parfait

    Doe Cava, suiker, dooiers en dessertwijn in een pan en klop alles goed op. Verwarm het mengsel tot 85°C en haal het van het vuur. Klop het mengsel luchtig in de KitchenAid en laat het afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf en spatel het door de massa. Vul de vormen met de parfait en vries het in. Laat de parfait 15 minuten zacht worden in de koelen voor het opdienen.

    Limoenschuim

    Breng 2,5 dl water met 150 gr suiker aan de kook en kook tot 120°C. Klop de eiwitten met 150 gr suiker en rasp van 2 limoenen stijf in de KitchenAid. Blijf kloppen tot alle suiker opgelost is. Giet voorzichtig de hete siroop bij de draaiende KitchenAid. Spatel de sap van 3 limoenen door de meringue en strijk het dun (5 mm) uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat het 1 uur drogen in een oven van 90°C. Laat afkoelen en breek het schuim in stukken.

    Eindbewerking en presentatie

    Portioneer de parfait en verdeel ze over de borden. Versier met stukken limoenschuim, poedersuiker en viooltjes.

    We drinken erbij:

    403041620120_cossetti_moscato_dasti_docg_2012Moscato d’Asti Cossetti / Cossetti Druivensoort: moscato 100%

    Mooi om de avond mee te eindigen. Net als de champagne parfait. Weinig alcohol. Koud serveren! De druiven hebben een leeftijd van meer dan 30 jaar en leveren een bescheiden rendement met een hoge fruitkwaliteit. Deze druivensoort wordt in deze regio al verbouwd sinds 173 V.C. Op deze manier komen de mooiste karakteristieken in de wijnen naar boven. Om de basissappen zo zuiver mogelijk te houden wordt de most zeer zorgvuldig gefilterd en bewaard op nul graden Celsius. Tijdens de tweede gisting in gesloten tanks, worden de suikers gedeeltelijk omgezet in alcohol en koolzuur. In tegenstelling tot bij de stille wijnen laat men hier de natuurlijk verkregen koolzuurbelletjes niet ontsnappen. Deze zorgen voor extra frisheid in de smaak en aromatische expressie.

    de-gouden-tonU kunt deze wijn online bestellen bij De Gouden Ton voor € 10,95. Bestel hier