Receptuur van: Menu december 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    karamelijs

    • 450 gram
    • 1,5 dl water
    • 6 dl slagroom
    • 4 dl slagroom
    • 200 gram eierdooier
    • 1 tl sucro

    Peer

    • 8 Comice peren
    • 1 Liter witte wijn
    • 1 kg
    • 1 vanillestokje
    • 2 el vitamine C

    Chocoladetaart

    • 400 gram boter
    • 500 gram
    • 12 eieren
    • 680 gram chocolade
    • 120 gram bloem

    Saus van advocaat

    • 4,5 dl advocaat
    • 1,5 dl slagroom
    • 1,5 dl Limoncello

    Omschrijving

    Karamelijs

    Maak een “drijfzand” van de suiker en water. Gebruik een grote pan zodat het vuur niet langs de randen van de pan gaat, maar onder de pan blijft. Verhit het tot een donkere karamel en deze bijna verbrand is. Laat de pan met rust en ga er niet in roeren. Voeg de melk toe. Roer tot alle karamel is opgelost. Haal van het vuur en voeg de slagroom toe en tenslotte de dooiers. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Let op temperatuur! Los de sucro op in een beetje water en roer het door het mengsel. Zeef en draai er ijs van in de ijsmachine. Het ijs heeft veel kou nodig, dus lang in de machine laten draaien. Laat verder opstijven in de vriezer.

    Peer

    Los de vitamine C op in een beetje witte wijn. Voeg de rest van de wijn toe en het doormidden gesneden vanille stokje. Schil de peren, snij ze doormidden en verwijder het klokkenhuis. Doe ze direct over in de wijn. De wijn met peren aan de kook brengen, de suiker toevoegen en van het vuur af de peren laten afkoelen in het vocht.

    Chocoladetaart

    Klop de boter en suiker romig. Doe een voor een de eieren erbij. Giet de gesmolten chocolade erbij. Spatel de gezeefde bloem door het mengsel. Doe het beslag over in kleine ringen met bakpapier en bak af in 50 minuten in een oven van 150°. Maak 8 taartjes.

    Advocaatsaus

    Klop de slagroom lobbig. Meng advocaat en Limoncello erdoor tot een saus.

    Eindbewerking en presentatie

    Leg een half taartje, een halve peer en een bol karamelijs op een bord. Schenk er wat saus over. Het ijs kan ook apart in een cocktailglas geserveerd worden.

    We drinken erbij:

    Rietvallei Red Muscadel 2008

    Voor bij het dessert
    Red Muscadel, oftewel rode muscat, is een druivenras waarvan gastronomisch gezien multifunctionele dessertwijn gemaakt kan worden. Zo kan deze wijn gecombineerd worden met fruit, alle soorten taart, crème brulée, caramelijs, buitenlandse kaasjes en bovenal chocolade. Vooral dat laatste is normaal gesproken voorbehouden aan portachtige wijnen. De wijn heeft het typische rozijnenfruit en daarnaast proeven we lychee’s en rozenblaadjes.