Receptuur van: Menu december 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    OSSENSTAART

    • 5 kg OSSENSTAART
    • 1 WINTERWORTEL
    • 2 PREIEN
    • 3 UIEN
    • 1 VENKELKNOL
    • 3 LAURIERBLAADJES
    • 4 takjes TIJM
    • 10 gram GEDROOGD EEKHOORNTJESBROOD

    GEITENKAASROOM

    • 200 gram BOKKENSPRONG GEITENKAAS
    • 1,5 dl SLAGROOM

    POEDER

    • 1 NOOTMUSKAAT
    • 20 gram GEDROOGD EEKHOORNTJESBROOD

    Omschrijving

    Ossenstaart

    Bruin de ossenstaart in de oven van 250° in 20-30 minuten. Bak de gesneden groeten in een beetje olie tot ze kleuren. Doe vlees, groeten en kruiden in de snelkookpan en vul met water. Zorg dat alles geheel onder water staat. Breng aan de kook en zet 2 uur onder druk. Zeef de essence en haal er zoveel mogelijk vet vanaf. Laat het indampen tot de gewenste sterkte. Breng op smaak met zout en peper.

    Geitenkaasroom

    Verdeel de geitenkaas in klein stukjes en verwarm al roerende op laag vuur totdat het een zachte gladde structuur heeft. De kaas mag niet te warm worden. Klop slagroom tot yoghurtdikte en roer met een spatel door de zachte geitenkaas. Bewaar de room op kamertemperatuur.

    Poeder

    Borstel het eekhoorntjesbrood goed schoon. Maal de cêpes fijn in de mini-Bamix molen of in de koffiemolen. Rasp de nootmuskaat met de nootmuskaatrasp of Microplane. Meng een deel nootmuskaat met twee delen eekhoorntjesbrood.

    Eindbewerking en presentatie

    Schenk voorverwarmde espressokopjes tot driekwart vol met hete essence. Doe een flinke lepel geitenkaasroom op de essence. Bestuif met noot-cêpes poeder en serveer direct zonder lepeltje.