Receptuur van: Menu januari 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Oesters

    • 15 oesters
    • bloem
    • tempurameel
    • kataifideeg

    Groentensaus

    • 2 tomaten
    • 1 appel
    • ½ ui
    • 3 teentjes knoflook
    • 2 el
    • 2 el rijstazijn
    • 1 el sojasaus
    • zwarte peper
    • 2 dl water
    • 2 el maïzena

    Wasabimayonaise

    • 1 ei
    • 1 tl mosterd
    • 2 el wittewijn-azijn
    • 3 dl olie
    • 1 tl wasabipasta

    Eindbewerking en presentatie

    • Romaine sla

    Omschrijving

    Eén portie saus is altijd voldoende!

    Oesters

    Haal de oesters uit de schelp en controleer ze zorgvuldig op gruis. Spoel ze eventueel af met water. Dep de oesters droog.
    Vlak voor aan tafel gaan de oesters in bloem wentelen en daarna in tempurabeslag. Wikkel een pluk Kataifideeg om de oester. Zorg dat de oester aan alle kanten bedekt is met deeg. Frituur de oesters in olie van 170° tot goudbruin en laat uilekken op keukenpapier.

    Groentensaus

    Snij tomaat, ui en knoflook heel fijn. Rasp de appel. Doe alle ingrediënten in een pan met het water. Breng aan de kook en laat hel even koken. Maak een papje van maïzena met een paar eetlepels water en roer het door de groenten. Als de saus gebonden is van het vuur halen en laten afkoelen. Breng op smaak met zout en/of azijn.

    Wasabimayonaise

    Maak mayonaise op de bekende manier in een hoge beker met de staafmixer. Mixer er de wasabipasta door en proef. Breng op smaak met zout en eventueel nog wat wasabipasta.

    Eindbewerking en presentatie

    Halveer de bladen romaine sla en haal de nerf eruit. Leg een blaadje sla op een bord. Lepel er een beetje wasabimayonaise en groentensaus over. Leg de oester op de saus. Dien samen op met het appel-garnaalrolletje.

    We drinken erbij:

    Sylvaner 2009, Koeberlé Kreijer

    Bij de Appel-garnaalrolletjes en de gefrituurde oester in kataifideeg hebben we gezocht naar een wijn die deze totaal verschillende smaken aan zou kunnen en kwamen uit bij een sylvaner uit Rheinhessen. Deze heeft een rijke boog aan smaken en geuren: tikkeltje kruisbes, hooi, peren en karamel en de smaak van appel, perzik, bloemen en citroen. Mooie zachte ziltige zuren waardoor de oester er ook nog tegen kan.