Receptuur van: Menu september 2010

Aantal personen

 • 15 personen

Ingrediënten

  Aardbei

  • 15 grote aardbeien

  Salsa

  • 15 kleine aardbeien
  • 10 sprieten bieslook
  • 1 el amandelolie

  vanilleolie

  • 1 vanillestokje
  • 50 mililiter maïskiemolie

  Saus

  • 2 dl Pedro Ximenessherry

  Amandelen

  • 1 handvol geschaafde amandelen

  Eindbewerking en presentatie

  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bakje rucolacress

  Omschrijving

  Aardbeien

  Snij het kroontje van de aardbeien en snij ze daarna doormidden.

  Salsa

  Snij de aardbeien in piepkleine brunoise. Snij de bieslook in kleine ringen. Laat de bieslook apart staan tot de eindbewerking.

  Vanilleolie

  Neem van het dessert een vanillestokje (zonder merg) en snijd dit doormidden. Doe het stokje in de olie en verwarm 30 minuten op 70°.

  Saus

  Kook de Pedro Ximenessherry in tot beetje stroperig. Niet te ver laten inkoken (tot ongeveer de helft) anders verbrandt het.

  Amandelen

  Rooster het amandelschaafsel in een droge anti-aanbak pan goudbruin. Let op dat het niet verbrandt.

  Eindbewerking en presentatie

  Verwarm anti-aanbakpan tot zeer heet. Bestrijk de plaat met een beetje olijfolie. Als de olie dampt, grill de aardbeien 30-40 seconden op de snijzijde. Haal ze voorzichtig van de plaat.
  Roer bieslook voorzichtig door de aardbeien brunoise. Voeg een eetlepel vanille- en amandelolie toe aan de salsa.
  Leg een lepeltje salsa in een kombord. Verkruimel een theelepel amandelschaafsel over de salsa. Schenk een theelepel PX-saus rondom de salsa. Leg twee aardbei-helften op de salsa met de snijkant naar boven. Garneer met schaafsel van Parmezaanse kaas. Leg enkele blaadjes cress op het geheel.

  We drinken erbij:

  Mrs. Wigley Moscato Wirra Wirra

  McLaren Vale, South Australia

  Voor het eerst in de geschiedenis van de CCA beginnen we met een wijn, waarmee ook de maaltijd wordt afgesloten!!!

  De Moscato van Wirra Wirra is uitestekend geschikt voor zowel het voor- (gegrilde aardbei) als nagerecht (rabarbertorentje). Drink hem wel goed gekoeld. (en in alcoholpercentage is deze wijn zeer gematigd, dus geniet ervan!

  Druivenras(sen): Red Frontignac muscat 55-60%, White Frontignac muscat 35-40%

  De Wirra Wirra Cellars werden aan het einde van de 19e eeuw opgericht door de in 1864 geboren Robert (Bob) Strangways Wigley, een markant figuur en beroemde cricket speler uit McLaren Vale’s. De Aboriginal naam ‘Wirra Wirra’ betekent ’tussen de gombomen’.

  Mrs. Wigley was de naam van een lieve poes die jarenlang in de kelders Van Wirra Wirra leefde. De gelijknamige wijnen zijn een eerbetoon aan haar jeugdige, levendige, speelse, liefdevolle en betrouwbare karakter. De druiven komen voornamelijk van McLaren Vale, met aanvullingen uit New South Wales en Riverland.

  De wijn wordt gemaakt zoals een Moscato d’Asti, dus de gisting wordt stopgezet waardoor een laag alcoholpercentage en wat restzoet; het koolzuur is ook natuurlijk en wordt op tank verkregen waarna de flessen onder tegendruk worden gebotteld.

  Licht strogeel met een zalmkleurig zweempje. Verrukkelijk ‘muscat’ neus, met aroma’s van zomerbloemen, muskus, sinaasappelschil en zomerbessen. In de mond een schaaltje Turks fruit en zomerbessen. Zeer goed evenwicht tussen de frisse zuurgraad, het lage alcoholgehalte, het zoetige fruit en de levendige zachtbruisende prikkel op de tong. Serveren: 8-12°. Bewaren: in zijn jeugdige fruit het lekkerst.