Receptuur van: Menu januari 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Kardemomijs

    • 1 Liter volle melk
    • 0,25 Liter slagroom
    • 12 groene kardemompeulen
    • 25 koffiebonen
    • 300 gram
    • 5 eierdooiers
    • 75 gram gezouten boter

    Garnering

    • 50 gram amandelschaafsel
    • 10 groene kardemompeulen
    • 50 gram pistachenoten

    Omschrijving

    Kardemomijs

    Breng de melk en slagroom aan de kook en voeg de kardemom en koffie toe. Laat 20 min trekken op max. 80° en zeef de bonen eruit. Voeg suiker en dooiers aan het melkmengsel en verhit onder voortdurend roeren tot het begint te binden (max. 78°). Haal het van het vuur en roer de boter erdoor. Draai er ijs van in de ijsmachine en verdeel het ijs over 15 bakjes en laat verder opstijven in de vriezer.

    Garnering

    Rooster het amandelschaafsel goudbruin. Haal de pitjes uit de kardemompeulen en rooster ze ook tot de geuren loskomen. Rooster de pistachenoten kort en hak ze grof. Let op dat alles op een niet te hoog vuur gebeurt, anders verbranden de noten.

    Eindbewerking en presentatie

    Haal het kardemomijs uit de bakjes en plaats het midden op een bord. Strooi er het amandelschaafsel, kardemom en pistaches over.

    We drinken erbij:

    Château de Ricaud 2006 A.C. Loupiac

    Sémillon 85%, Sauvignon 15%.

    Dit is een verbluffend smaakvolle wijn met intense aroma’s van honing, confiture en botrytis, met hints van zoethout. Deze complexiteit loopt door tot de soepele, elegante en geconcentreerde smaak, die een lange afdronk geeft. Vlezige en zijdeachtige wijn die nu heel goed op dronk is en een paar jaar bewaren komt de smaak zeker ten goede. Maceratie op de schil, fermentatie in eiken vaten. Rijping op het bezinksel gedurende 12 maanden met bâtonnage. (Bâtonnage is het roeren van de, gistende most tijdens de vinificatie. Het gistbezinksel komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Het resultaat is een smaakvolle en rondere wijn.)