Receptuur van: Menu januari 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Kip

    • 15 kipkarbonaatjes met bot
    • 1 tl zout
    • Gember/knoflook-puree
    • 1 tl chilipoeder
    • 2 el citroensap

    Gember/knoflook-puree

    • 5 cm gemberwortel
    • 3 teentjes knoflook
    • 2 el water

    Tweede marinade

    • 2,5 dl Griekse yoghurt
    • 1 tl garam masala van panir uit de wok
    • 0,5 tl kaneel
    • 0,5 tl paprikapoeder
    • 1 tl zout

    Groentesalade

    • 1 rode biet rauw
    • 1 wortel
    • 0,25 rettich
    • 1 bakje tuinkers
    • 5 el limoensap
    • 1 el

    Eindbewerking en presentatie

    • 4 limoenen

    Omschrijving

    Eerste marinade

    Ontvel de karbonaatjes. Maak de gember knoflookpuree in de Magimix. Roer er het zout, chilipoeder en citroensap door. Wrijf de marinade in de kipstukken (eventueel met handschoenen aan). Laat 30 minuten marineren in een zeef zodat het vocht eruit kan lopen.

    Tweede marinade

    Meng de ingrediënten voor de tweede marinade in een kom. Wrijf ze over de kip en laat zo lang mogelijk in de koeling marineren.

    Bakken

    Leg de stukken kip met marinade op een bakplaat. Bak de tandoori 10 minuten op 200°. Draai de stukken kip om, bestrijk ze met wat boter en bak nog eens 10 minuten.

    Groentesalade

    Snij de bieten, wortels en rettich in flinterdunne julienne. Los de suiker in het limoensap op en roer het door de groenten. Knip de tuinkers uit de bakjes en verdeel ze op het laatst over de groentesalade.

    Eindbewerking en presentatie

    Verdeel de stukken kip over de borden en leg er een hoopje groentesalade en een kwart limoen naast. Serveer samen met de lamstoofpot en naan.

    We drinken erbij:

    Pilheiros Tinto D.O.C. Douro Dominios François Lurton

    Druivensoort(en): Tinta Roriz 40%, Touriga Franca 40% en Touriga Nacional 20%.

    Deze op rotsachtige bodem gekweekte druiven ondergaan een malolactische fermentatie gevolgd door 6 maanden op houten vaten. Dat levert een wijn op met mooie frisheid en complexiteit. Aroma’s van mooi rijp rood en zwart fruit, chocolade en specerijen zoals laurier. De wijn is volumieus en vrij van harde tannines. De geavanceerde rijpheid van de druiven worden weerspiegeld in de rondheid en genereuze smaken. De afdronk is heel soepel en zoet, dankzij de natuurlijke zuurtegraad. De wijn bevat veel concentraat, krachtige fruittonen van zwarte vruchten en sporen van laurier, cacao en zuidvruchten. Een kloeke wijn die het opperbest doet naast de gekruide kip en het lam.