Receptuur van: Menu juni 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Soep

    • 3 zoete uien
    • 5 el olijfolie
    • 10 gele tomaten
    • 5 rode tomaten

    IJs

    • 3 rijpe avocado's
    • sap van 1 limoen
    • 6 el sorbetsiroop
    • 125 mililiter water
    • 0,5 bos verse koriander

    Sorbetsiroop

    • 25 cc water
    • 25 cc witte wijn azijn
    • 250 gram

    Korianderolie

    • 1 bos koriander
    • 250 mililiter druivenpitolie
    • 250 mililiter olijfolie

    Tomaatblokjes

    • 1 doos rode Tasty Tomtomaten
    • 3 el korianderolie

    Eindbewerking en presentatie

    • 0,5 bos korianderblaadjes

    Omschrijving

    Tomatensoep

    Snijd de uien in stukjes en zweet ze in olijfolie tot glazig. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe en laat ongeveer 20 minuten pruttelen tot de tomaten gaar zijn. Pureer door de passe-vite met een fijne zeef. Zet in de koeling tot hij helemaal koud is. Breng op smaak met peper en zout.

    Avocado/koriander-ijs

    Pureer de avocado’s, limoensap, sorbetsiroop, water en gehakte koriander in de Magimix tot een gladde massa. Haal deze bij twijfel nog door een zeef. Doe het over in de ijsmachine en draai er ijs van. Doe het over in de vriezer tot gebruik.

    Sorbetsiroop

    Voeg ingrediënten bij elkaar en kook tot een dunne stroop.

    Korianderolie

    Check eerst of er nog korianderolie in de koeling staat.
    Blancheer de koriander 1 tel in kokend water en doe direct over in ijswater. Knijp het water uit de koriander en pureer het met de oliën tot egaal groen. Bewaar het in de koeling. Dit is voldoende voor enkele dagen.

    Tomaatblokjes

    Pliceer de Tasty Toms en snijd ze in brunoise. Roer de korianderolie door de tomaatblokjes en laat marineren tot gebruik.

    Eindbewerking en presentatie

    Controleer de tomatensoep en blokjes op zout en voeg eventueel wat toe. Verdeel de tomaatblokjes over de koude borden. Schenk de soep erover. Leg middenin een quenelle avocado-ijs. Garneer met versgemalen peper en fijngesneden koriander.

    We drinken erbij:

    Spätburgunder Weissherbst Weingut Schäfer-Fröhlich – Nahe

    De familie Schäfer-Fröhlich is al meer dan 200 jaar in de wijnbouw actief. Begin van 70er jaren werd het bezit door vader Hans en moeder Karin, inmiddels al de vijfde generatie, vergroot van 2,5 ha naar thans 14 ha. Sinds echter 12 jaar geleden hun zoon Tim Fröhlich wijnmaker geworden is, is de kwaliteit gestegen tot de absolute top van Duitsland. Tim wordt door velen gezien als de opvolger van Helmut Dönnhoff, zijn mentor en tevens beste producent van de Nahe. In 2007 verkreeg Schäfer-Fröhlich bij de bekende wijngids Eichelmann de topklassering van vijf druiven. Weißherbst is een Duitse rosé specialiteit: De kleurvariaties zijn van donkergoud tot lichtrood. Deze is gemaakt van de Duitse Pinot Noir (Spätburgunder ) Ze is bleekrose, maar heeft een uitgesproken subtiele smaak en rijke geur.