Receptuur van: Menu april 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Roze-peperijs

    • 0,5 Liter melk
    • 0,5 Liter slagroom
    • 260 gram
    • 1 mespunt stabilisator
    • 3 eierdooiers
    • 20 gram roze peper

    Ananassalade

    • 1 ananas
    • 4 el honing
    • 10 Blaadjes basilicum

    Ananaskrokantjes

    • 15 vellen filodeeg
    • geklaarde boter

    Peperolie

    • 1 dl zonnebloemolie
    • 1 el roze peperkorrels

    Omschrijving

    Roze-peperijs

    Breng melk, slagroom, suiker en stabilisator aan de kook tot de suiker is opgelost. Roer de dooiers los en giet al roerend de hete vloeistof erop. Zeef het room mengsel en laat afkoelen. Roer de peperkorrels door een zeef zodat de schilletjes erdoor gaan. Voeg de schilletjes bij de vloeistof en draai er ijs van.

    Ananassalade

    Snij de schoongemaakte ananas in kleine brunoise. Breng op smaak met honing en fijngesneden basilicum. Gebruik de helft voor de salade en de andere helft voor de krokantjes.

    Ananaskrokantjes

    Snij de vellen filodeeg in vierkanten van 10 bij 10 cm. Smeer ze in met geklaarde boter. Leg een eetlepel ananassalade midden op 2 vellen. Maak een pakketje door de zijkanten op te vouwen. Zorg dat het goed afsluit. Leg de pakketjes op bakpapier met de vouwzijde naar beneden. Bak ze krokant en goudbruin in de oven van 250°.

    Roze-peperolie

    Stamp de roze peperkorrels fijn in een vijzel. Roer de peper door de olie en laat trekken tot gebruik.

    Eindbewerking en presentatie

    Leg een eetlepel ananassalade op een bord. Doe er een warm krokantje op. Leg een bolletje peperijs hiernaast en druppel hier en daar wat peperolie op.

    We drinken erbij:

    Borgo Maragliano, Loazzolo Asti

    De Borgo Maragliano ligt op een hoogte van 450 meter boven de zeespiegel op een natuurlijk terras in de Langhe in het hart van Loazollo. De zeewind heeft hier een gunstige invloed op de rijping van de druiven. De 15 ha wijngaard bestaan uit kalk- kleigrond. Borgo Maragliano maakt gebruik van de modernste apparatuur om zijn wijnen te maken. De Moscato Caliera wordt gemaakt van 100% Moscato Bianco di Canelli. De druiven worden zeer rijp geplukt en zacht geperst. Vervolgens wordt de temperatuur van de most onmiddellijk op 0° C gebracht om de gisting niet te laten beginnen. De wijn wordt gefiltreerd en in afgesloten tanks opgeslagen. Hier wordt de temperatuur opgevoerd naar 15° C en begint de gisting, todat een alcoholgraad van 5,5% is bereikt. Dan wordt de temperatuur weer naar beneden gebracht om de gisting te stoppen. Op de neus heerlijk fris met bloemenaroma’s zoals acacia en geconfijt fruit. In de mond licht een zachte mousse. Door zijn lage alcoholgraad lekker verfrissend