Receptuur van: Menu februari 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Lamsvlees

    • 1,5 kg lamslende met vetrandje
    • stokjes zoethout
    • 3 el basterdsuiker

    Aardappelpuree

    • 8 zoete aardappels
    • 200 gram boter

    Saus

    • 1 kg lamsbotten
    • 5 dl lamsbouillon
    • 6 el olijfolie

    Eindbewerking en presentatie

    • atsina cress

    Omschrijving

    Lam

    Snij de lamslende bij, waarbij een reepje vet aan de bovenzijde overblijft. Verwijder de pees onder het vet (aan de ribzijde waar je géén ribafdruk ziet). Halveer de lende en steek een stuk zoethout in ieder stuk vlees. Bestrooi met zout en peper en vacumeer. Laat minimaal 60 minuten in de sous-vide bak op 60° garen.
    Open de zakken en wrijf de vetkant van het lamsvlees in met basterdsuiker. Bak het vlees heel kort in een zeer hete pan op de vleeszijde. Als de hitte uit de pan is, vlees omdraaien op de vetkant tot het vet gekarameliseerd en krokant is. Verwijder het zoethout. Trancheer het vlees.

    Zoete-aardappelpuree

    Was en wikkel de zoete aardappels in aluminiumfolie met wat zout. Pof ze gaar in een oven van 175° in 1 à 2 uur (afhankelijk van de grootte van de aardappels). Pel ze en druk door de pureeknijper. Haal de puree door een zeef voor een mooie gladde structuur. Breng op smaak met boter en zout. Houd de puree warm.

    Saus

    In de oven de lamsbotten bruin bakken. Laat de lamsbouillon met de botten inkoken tot een kwart over is. Breng op smaak met zout en peper en klop er olijfolie door.

    Eindbewerking en presentatie

    Maak een streep van aardappelpuree op een bord. Leg de plakjes lamslende er op en nappeer met de saus. Decoreer het geheel met astina cress.

    We drinken erbij:

    Bodegas y Vinedos Ortege Fournier

    Urban Ribera
    In korte tijd heeft O.Fournier zich in de Ribera del Duero naar de top gewerkt Deze wijn van 100% trempanillo heeft dankzij het gunstige microklimaat een grote aromatische complexiteit, fluwelig op de tong, zuiver en fruitig.
    Je zal maar lam zijn…..