Receptuur van: Menu januari 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Lam

    • 1,5 kg lamsbout zonder bot
    • 7,5 cm gemberwortel
    • 5 tl maanzaad
    • 0,5 Liter yoghurt
    • 2 tl kurkuma
    • 1 tl rood chilipoeder
    • 2 tl zout

    Specerijenpuree

    • 2 bollen knoflook
    • 3 zwarte kardemompeulen
    • 9 groene kardemompeulen
    • 2 kanneelstokjes
    • 3 tl gemalen koriander
    • 9 kruidnagels
    • 5 uien

    Eindbewerking en presentatie

    • garam masala van de panir uit de wok
    • 0,5 bos korianderblaadjes
    • 200 gram cashewnoten
    • (eventueel) Basmatirijst

    Omschrijving

    Lamsvlees

    Snij het vlees in blokjes van 1×1 cm. Wrijf gember en maanzaad tot een fijne puree in een vijzel. Meng yoghurt, gemberpuree, kurkuma, chilipeper en zout in een bekken. Roer de blokjes lamsvlees er goed door en laat 1 uur marineren.

    Specerijenpuree

    Maak een puree van alle specerijen, behalve de uien, in de vijzel of Magimix. Snij de uien fijn. Doe een beetje olie in een pan en fruit de uien lichtbruin. Voeg de puree toe en laat nog eens 5 minuten mee bakken.

    Stoofpot

    Voeg het vlees met de marinade bij de specerijenpuree en laat het 45 minuten gaar pruttelen. Breng op smaak met een paar eetlepels boter.

    Eindbewerking en presentatie

    Rooster de cashewnoten. Verdeel het lamsvlees met saus over de borden. Strooi er garam masala, korianderblaadjes en cashewnoten over. Serveer samen met de kip tandoori en naan.

    Voeg evt. een bolletje rijst toe.

    We drinken erbij:

    Pilheiros Tinto D.O.C. Douro Dominios François Lurton

    Druivensoort(en): Tinta Roriz 40%, Touriga Franca 40% en Touriga Nacional 20%.

    Deze op rotsachtige bodem gekweekte druiven ondergaan een malolactische fermentatie gevolgd door 6 maanden op houten vaten. Dat levert een wijn op met mooie frisheid en complexiteit. Aroma’s van mooi rijp rood en zwart fruit, chocolade en specerijen zoals laurier. De wijn is volumieus en vrij van harde tannines. De geavanceerde rijpheid van de druiven worden weerspiegeld in de rondheid en genereuze smaken. De afdronk is heel soepel en zoet, dankzij de natuurlijke zuurtegraad. De wijn bevat veel concentraat, krachtige fruittonen van zwarte vruchten en sporen van laurier, cacao en zuidvruchten. Een kloeke wijn die het opperbest doet naast de gekruide kip en het lam.