Receptuur van: Menu maart 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Mosselfond

    • 2 kg mosselen
    • 100 gram prei
    • 200 gram wortel
    • 200 gram venkel
    • 200 gram bleekselderij
    • 6 sjalotten
    • olijfolie
    • boter
    • 1 fles witte wijn
    • 5 takjes lavas
    • 2 takjes salie
    • 2 laurierblaadjes
    • peperkorrels
    • 3 dl slagroom

    Currysoep

    • 100 gram wortel
    • 100 gram venkel
    • 100 gram prei
    • 100 gram bleekselderij
    • 10 gram milde kerriepoeder
    • enkele draadjes saffraan
    • 2 sinaasappels
    • 2 takjes tijm
    • 4 takjes dragon
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 dl witte wijn
    • 2,5 Liter mosselfond
    • 3 dl slagroom

    Omschrijving

    Mosselfond

    Snij alle groenten in stukken van gelijke grootte en zet aan in boter en olie. Blus af met witte wijn en voeg alle ingrediënten behalve de mosselen toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Zeef de fond. Geef hiervan circa 1 liter aan het voorgerecht. Doe nu de mosselen erbij. Kook ze kort tot de schelpen open staan. Zeef de fond, houd de fond apart voor de currysoep. Haal de mosselen uit de schelp en bewaar in de koeling.

    Currysoep

    Verhit wat boter en olie in een grote pan en fruit de klein gesneden groenten aan. Zweet even aan en voeg kerriepoeder en saffraan toe, vervolgens het sinaasappelvruchtvlees en de kruiden. Laat dit licht fruiten en blus af met witte wijn. Laat even opkoken en voeg de mosselfond toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Zeef de soep en voeg de slagroom toe en kook in tot gewenste dikte. Eventueel kan de soep nog gebonden worden met enkele eierdooiers uit het nagerecht. Maak dan een mariage met nog wat room. Na toevoegen niet meer laten koken!

    Eindbewerking en presentatie

    Verwarm de mosselen op in een bodempje soep. Halveer de schelpen en verwarm deze voor in een bak heet water. Doe drie halve schelpjes in een bord. Verwarm de soep en schuim op met de staafmixer. Maak 2 treintjes en werk snel om de soep warm naar de plaatsen te krijgen. Verdeel de mosselen over de verwarmde borden en schenk de soep eroverheen. Verdeel wat schuim.

    We drinken erbij:

    Di Lenardo Toh! 2008

    De jonge, enthousiaste Massimo di Lenardo maakt op het kleine familie wijngoed in Noord-Italië zeer aantrekkelijke wijnen. De hoge kwaliteit wordt jaarlijks bevestigd door de belangrijkste Italiaanse wijngidsen zoals de Gambero Rosso, Veronelli en Luca Maroni. Di Lenardo wijnen zijn uiterst zuiver van geur en smaak en bevestigen de hoge reputatie van Friuli als bijzondere Italiaanse wijnregio. De most van de Toh (van de friulano druif) wordt overigens op natuurlijke wijze geklaard en de wijn rijpt na de gisting enkele weken op de uitgewerkte gistcellen. Dit geeft een extra volheid aan deze mooie witte wijn die daarom bijzonder goed combineert met velerlei gerechten. Geproefd door Slow Food en geklasseerd als “Really Great Wine”.