Receptuur van: Menu januari 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Brooddeeg

    • 9 dl water
    • 30 gram verse gist
    • 1500 gram bloem
    • 300 gram yoghurt
    • 24 gram zout
    • 4,5 tl bakpoeder

    Eindbewerking en presentatie

    • ghee

    Omschrijving

    Dien de naans bij alle gerechten van vanavond.

    Naan

    Doe een pizzasteen in beide ovens en zet ze op de hoogste stand (zonder vocht).
    Smelt wat ghee zodat het vloeibaar wordt.
    Los de gist op in het lauwwarme water, roer de helft van de bloem erdoor en laat het afgedekt 30 minuten warm staan.
    Roer de yoghurt door het deeg en de rest van de bloem, zout en bakpoeder. Roer of kneed het tot een plakkerige deegbal. Wrijf de bovenkant van de bal in met 1 eetlepel ghee en laat afgedekt 15 minuten warm staan.
    Kneed het deeg een minuut met 1 eetlepel ghee en laat opnieuw afgedekt 15 minuten warm staan.
    Het deeg moet nu glad en elastisch zijn. Kneed het 1 minuut licht door op een met olie bestreken werkvlak en verdeel het in porties ter grootte van een tennisbal.
    Rol iedere portie uit – regelmatig met bloem bestuivend – tot een lap van 2 mm dikte. Laat 5 minuten staan.

    Eindbewerking en presentatie

    Bak de naans af op de pizzasteen in beide ovens in een paar minuten. De naans moeten meerdere blaren hebben. Laat ze niet zo lang in de oven dat ze krokant worden; ze moeten zacht zijn. Doe ze eventueel even onder de salamander om te kleuren. Kwast ze in met ghee.