Receptuur van: Menu oktober 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Semifreddo

    • 100 gram
    • 150 gram walnoten
    • 200 gram eierdooier
    • 2 dl melk
    • 100 gram fijne suiker
    • merg van 2 vanillestokjes
    • 4 Blaadjes gelatine
    • 150 gram honing
    • 0,75 Liter slagroom

    Vanilleschuim

    • 4 dl melk
    • 3,5 dl slagroom
    • 2 vanilliestokjes
    • 100 gram
    • 100 gram dooier
    • 20 gram witte chocolade
    • 2 Blaadjes gelatine

    Vijgenjus

    • 20 verse vijgen
    • 6 dl rode wijn
    • 150 gram glucosesiroop
    • kaneelstokje
    • sap van 1 sinaasappel

    Krokante schotten

    • 5 dl melk
    • 30 gram cacaopoeder
    • 2 el honing
    • 90 gram bloem
    • 100 gram
    • 50 gram pure chocolade

    Omschrijving

    Semifreddo

    Maak karamel van 150 gram suiker. Haal de pan van het vuur en roer de walnoten erdoor. Laat de massa koud worden en maal het niet te fijn in de Magimix.
    Klop eidooier, melk, suiker en vanillemerg au bain-marie tot een witte massa ontstaat dat enigszins begint te binden. Verwarm de honing en los de geweekte gelatine erin op. Klop de honing door de dooiermassa en spatel het walnotengruis erdoor. Klop de slagroom lobbig en spatel hem door de massa. Doe in de vriezer.

    Vanilleschuim

    Breng de melk, room en vanillemerg aan de kook. Voeg dooier, suiker, witte chocolade en geweekte gelatineblaadjes toe en klop tot de chocolade is opgelost. Zeef het mengsel in de Isi-fles en zet in de koeling. Eiwit naar het voorgerecht.

    Vijgenjus

    Schil de vijgen. Snijd twee vijgen in piepkleine blokjes en houd ze apart. Breng de wijn, siroop, kaneel en sinaasappelsap aan de kook en laat goed inkoken tot sausdikte. Doe de resterende vijgen in de saus, laat 10 minuten wellen en wrijf de saus door een zeef en laat afkoelen.

    Chocoschotten

    Meng alle ingrediënten in een kom en roer het glad. Verwarm de massa op lag vuur tot het gaar is en laat afkoelen. Strijk de massa heel dun uit op bakpapier dat dun bestrooid is met poedersuiker. Bak het in een oven van 160° in 15 minuten krokant. Snijd er stukken van en laat afkoelen op een rooster.

    Eindbewerking en presentatie

    Doe 2 gaspatronen in de Isi-fles. Giet wat vijgenjus in een kombord. Zet er een blokje semifreddo in en spuit er wat vanilleschuim op. Zet een schot tegen het geheel aan en garneer met stukjes vijg.

    We drinken erbij:

    Di Lenardo Pass the Cookies!

    Deze wijn hebben we 2 jaar geleden ook al eens gehad en leverde veel enthousiaste reacties op. De jonge, enthousiaste Massimo di Lenardo maakt op het kleine familie wijngoed in Noord-Italië zeer aantrekkelijke wijnen. De hoge kwaliteit wordt jaarlijks bevestigd door de belangrijkste Italiaanse wijngidsen zoals de Gambero Rosso, Veronelli en Luca Maroni.. De Pass the Cookies is een zoete wijn die gemaakt wordt van laat geoogste en gedeeltelijk ingedroogde Verduzzo druiven. Na de gisting rijpt de wijn 7 maanden op acacia houten fusten. Koel geschonken het best van smaak.
    Proefnotitie: Volle, goudkleurige tint met in de geur tonen van acacia, noten, vanille en honing. De smaak is volzoet met een aangename frisheid en tonen van citrus.