Receptuur van: Menu april 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Blini

    • 75 gram boekweitmeel
    • 25 gram harde bloem
    • 4 gram zout
    • 50 gram gedroogde aardappelpuree
    • 3 gram verse gist
    • 75 gram bier
    • 100 gram water
    • 40 gram boter
    • 1 ei

    Soep

    • 3 uien
    • 1,5 prei
    • 0,25 bos bladpeterselie
    • 0,25 bos bieslook
    • 2 dl zoete witte wijn
    • 5 dl kippenbouillon
    • 2,5 dl melk

    Mirepoix

    • 3 worteltjes
    • groen van 1 prei

    Eindbewerking en presentatie

    • 45 oesters
    • 1 potje zalmeitjes
    • 1 potje haringeitjes

    Omschrijving

    Boekweitblini

    Zeef het meel en zout in een kom. Klop in een andere kom de aardappelpuree met gist, bier en water glad. Roer het bloemmengsel erdoor en laat 2 uur afgedekt op kamertemperatuur rusten. Roer eenmaal om na 1 uur.
    Klop de gesmolten boter en eierdooier door het gistmengsel. Klop het eiwit stijf en vouw het door het beslag. Bak er blini’s van in een koekenpan met antiaanbaklaag (eventueel in een ring).

    Oesters

    Maak de oester open en vang het vocht op. Zeef het vocht twee keer en bewaar de oesters in de koeling.

    Soep

    Fruit de gesnipperde ui en prei in wat boter. Voeg gesneden peterselie en bieslook toe en fruit heel even mee. Blus af met het oestervocht en zoete wijn en kook in. Voeg kippenbouillon toe en laat 20 minuten trekken. Zeef de soep, voeg melk toe en laat nog minstens 20 minuten op 80° staan.

    Mirepoix

    Snij de wortel en preigroen in zeer kleine mirepoix.

    Eindbewerking en presentatie

    Leg een klein lepeltje rode en zwarte viseitje op ieder blini. Doe de oesters en mirepoix 1 minuut in een ander pannetje in een beetje soep om op te warmen. Verdeel alles over de verwarmde borden en leg een blini midden in de soep. Serveer de hete soep in de borden aan tafel.

    Handdoeken:

    Natte handdoeken (vooral gebruikt bij het oesters openen) altijd eerst te drogen ophangen boven de wascontainer.

    We drinken erbij:

    Domaine des Lauriers, Pays d’Oc, Picpoul de Pinet

    Het Domaine des Lauriers is begonnen in 1969 met de koop van de eerste wijngaarden. Alleen de beste gronden werden gekozen, daarom grenzen de wijngaarden niet aan elkaar, maar liggen verspreid. Op de wijngaarden waar de rode aarde de kiezels bedekt gedijt de Picpoul het best. In de jaren 90 is de wijnmakerij geheel gemoderniseerd. De gisting is temperatuur gecontroleerd. De Picpoul wordt opgevoed op bordeaux-vaten van de hoogste kwaliteit. De Picpoul is een uitgelzen wijn bij oesters, door zijn zilte en citroenachtige tonen.