Receptuur van: Menu december 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Kaassoep

    • 1,5 Liter gevogeltebouillon
    • 5 dl slagroom
    • 1 kg Telegiokaas
    • 300 gram bleekselderij

    Garnituur

    • 3 stengels bleekselderij
    • 45 hazelnoten
    • 45 verse zilveruitjes
    • 3 tomaten
    • 15 gedroogde abrikozen

    Omschrijving

    Kaassoep

    Breng de slagroom en kippenbouillon aan de kook. Voeg de gesneden bleekselderij en kaas toe. Laat zachtjes garen maar niet meer koken!. Pureer de soep en wrijf het door een zeef. Breng de soep op smaak met zout en peper.

    Garnituur

    De hazelnoten goudbruin branden in een droge pan. De zilveruitjes schoonmaken en blancheren. De bleekselderij in kleine brunoise snijden en rauw laten. De tomaten pliceren en in concassé snijden. De abrikozen wellen in witte wijn en fijn snijden. Probeer gelijke blokjes te maken.

    Eindbewerking en presentatie

    Verdeel het garnituur over de borden. Schenk hier de kaassoep over.

    We drinken erbij:

    Henriques & Henriques Madeira Rainwater

    Voor bij de kaassoep
    Voor madeira zijn vier druivensrassen bekend: sercial, verdelho, boal of bual en malvasia in het Engels Malmsey genoemd malmsey genoemd. “De meest aangeplante druivensoort op Madeira is echter de tinta negra mole. Het is een onbekende kruising van de pinot noir,die geïmporteerd is door de familie Henriques. Hij wordt gebruikt voor drie en vijf jaar oude madeira’s. Het madeira assortiment kan volgens drie categorieën ingedeeld worden: naar smaaktype, van droog naar zoet ? special dry, medium dry, medium rich en full rich ?, naar druivenras ? sercial, verdelho, bual en malvasia ?, en naar leeftijd ? vijf, tien of vijftien jaar oud, of van oude vintages. Aparte wijnen zijn de Rainwater, een delicate halfzoete aperitiefmadeira.