Receptuur van: Menu september 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Asperges

    • 50 Groene asperges

    Geitenkaas

    • 400 gram bokkesprong geitenkaas
    • 2 sjalotten
    • 300 gram wilde spinazie

    Bieten

    • gekookte rode bieten

    Dilleolie

    • 1 bos dille
    • 1 dl druivenpitolie
    • 1 dl olijfolie

    Eindbewerking en presentatie

    • veldsla
    • dille
    • balsamicoazijn

    Omschrijving

    Asperges

    Schil eventueel asperges als ze dik zijn. Kook de asperges kort in gezouten water en doe direct over in ijswater. Snij de toppen eraf.

    Geitenkaas

    Snij de sjalotten in kleine brunoise. Roer de sjalotten beetje voor beetje door de geitenkaas en proef goed dat het niet te sterk wordt.

    Terrine

    Bekleed een smalle terrine met plasticfolie. Vul de terrine met geitenkaas en asperges. Doe in de koeling om op te stijven.

    Bieten

    Snij de bieten in dunne plakken op de snijmachine. Leg de plakken op plasticfolie zodanig ze de terrine met geitenkaas kunnen omwikkelen. Blancheer de spinazie blaadjes even in gezouten water en doe direct over in ijswater. Knijp de blaadjes goed uit en leg ze op de plakjes bieten zodat het geheel is bedekt. Haal de geitenkaas uit de terrine en verwijder de folie. Leg de terrine tegen de rand van de bieten en omwikkel de terrine met de bieten.

    Dilleolie

    Blancheer de dille 15 seconden in gezouten water en doe direct over in ijswater. Knijp de dille goed uit en pureer in de Magimix of kleine Bamix blender met de oliën 4 minuten lang. Zeef de olie en doe over in een doseerfles.

    Eindbewerking en presentatie

    Snij de terrine in plakken. Schik de plakken op de borden en versier met blaadjes veldsla en de aspergepunten. Druppel dilleolie en balsamico rondom het gehaal. Leg enkele takjes dille op de terrine.

    We drinken erbij:

    Huber Traisental Riesling Terrassen 2011

    Bij de Terrine van groene asperges, bieten en geitenkaas past deze Riesling van Markus Huber uitstekend. Misschien willen sommigen de SB doordrinken, dat kan ook. Deze Oostenrijker komt uit het Traisental met de sterk kalkhoudende bodem. Klimatologisch doet Traisental met koele nachten en warme dagen denken aan de Bourgogne, dat op dezelfde breedtegraad ligt.
    In combinatie met de kalkrijke bodem maakt Markus Huber een rassige en verfijnde riesling die uitsluitend op roestvrijstalen tanks gist en rijpt. De naam Terrassen verwijst naar de percelen wijngaard die op de steile heuvels in terrasbouw zijn aangeplant. Zuivere, frisse en sappige droge witte wijn met het kenmerkend aroma van riesling met florale nuances en fris groen fruit. De smaak bevat zowel frisse nuances als een rijpe, ronde afdronk.