Receptuur van: Menu maart 2010

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Terrine

    • 100 gram Bleu de Wolvega
    • 200 gram Stolwijkse kaas
    • 200 gram jonge Bokkensprong geitenkaas
    • 200 gram Hervekaas of Rommedoe
    • 500 gram Kernhem
    • 2 dl melk
    • 4 el crème fraîche
    • 4 Blaadjes gelatine
    • 10 el rinse appelstroop
    • witte wijn
    • 100 gram rozijnen
    • 50 gram pijnboompitten

    Eindbewerking en presentatie

    • 1 Kletzenbroodje

    Omschrijving

    Kaasterrine

    Verwarm de melk en los de gewelde gelatine erin op. Roer (van het vuur af) de crème fraîche erdoor. Draai de geiten- en Limburgse kazen in de Magimix tot een romige massa. Spatel de gelei erdoor. De Stolwijkse en Bleu de Wolvega in blokjes van ½ cm snijden en door de crème mengen. Verwijder de korst van de Kernhem en snij het in dunne plakken op de snijmachine. Bekleed een U-vormige (plastic) terrine met vershoudfolie en daarna met plakjes Kernhem. Vul de vorm verder met kaascrème. Klop de luchtbellen eruit en dek af met plakjes Kernhem. Laat opstijven in de koeling.

    Verdun de appelstroop met enkele eetlepels witte wijn zodat het enigszins vloeibaar is. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan. Wel de rozijnen in hete witte wijn.

    Eindbewerking en presentatie

    Snij op de machine 15 dunne plakjes van het Kletzenbrood.
    Stort de terrine op een snijplank. Verwijder de folie en snij in plakken. Leg een plak kaasterrine op een bord met een streep appelstroop ernaast en een plakje brood. Strooi wat pijnboompitten en rozijnen op het bord.

    We drinken erbij:

    Croft Pink Port

    Tijdens de proeverijen die wij hielden met enkele topchefs en kaasmeesters voor mijn nieuwe boek “Het Festijn van Kaas & Wijn” kwam er uit onverwachte hoek een opvallende ‘winnaar’ uit. Bij kazen met enige pit en structuur paste steeds een drank die nog maar kort op de markt is, de Pink Port van Croft. Eerlijk gezegd namen we deze roségekleurde port in het begin niet zo serieus, omdat we deze zagen als een commercieel product, voortgekomen uit de rosé-rage die door de wereld raast. Croft Pink lijkt nog het meeste op een lichte rubyport met de verleidelijke geur en smaak van bessen en kersen. Daarnaast domineren aroma’s van framboos, bloesem, honing en grapefruit. In tegenstelling tot andere portsoorten is de ‘Pink’ niet houtgelagerd en daardoor iets levendiger, frisser van stijl en kan dus ook de minder harde kaassoorten aan. De pink port wordt gemaakt door traditionele rode portdruiven kortstondig koel in te weken, het licht gekleurde vruchtensap vervolgens – eveneens bij lage temperatuur – te vergisten. Drink hem wel gekoeld en Laat Je Verrassen!